Jazzové okénko Jana Schneidera: Cotton, Ya’alla Bo Navi Et Ze a Improvisation

Další pokračování jazzového průvodce Jana Schneidera nabídne jako vždy tři kompozice. Dnes jsou tu Cotton, Ya’alla Bo Navi Et Ze a Improvisation.

Trumpetista Roy Eldridge nahrál v roce 1970 se svou kapelou svou skladbu „Cotton“, která je ukázkou suverénního mistrovství těchto muzikantů, což se neklamně pozná v pomalých skladbách, kdy nelze ohromovat technickými girlandami, ale každý posluchač má možnost v klidu se soustředit a poslouchat sólisty, zda „nežvaní“. Kapelník zahájí skladbu pěkně přitlumenou trumpetou, trochu bujarosti dodá saxofonista Budd Johnson, střídmě doprovází i sóluje pianista Nat Pierce a před trumpetovým závěrem velmi vkusně zatroubí trombonista Benny Morton. Pod tím si můžete vychutnat ideální souzvuk jazzové rytmiky, kontrabasu Tommy Bryanta a především činelů bubeníka Olivera Jacksona.

Dovolím si nabídnout jeden protikovidový lék – písničku „Ya’alla Bo Navi Et Ze“, natočenou v Jeruzalémě v rámci „Indie-City project” kapelou, která si říká Quarter To Africa a hrají v ní saxofonista Jakir Sasson, hráč na oud Eljasaf Bašari, klávesista Jonatan Daskal, trumpeťák Artur Krasnobajev, perkusista Roj Friedman, bubeník Tal Kohen a v neposlední řadě světoznámý kontrabasista s moravskými kořeny Avišaj Kohen. Uživejte prosím plnými doušky. Fyzické přitakávání lze jen doporučit, tanec nelze vyloučit.

A jedna „těžká kláda“ na závěr. MUMPS jsou sice příušnice, nebo alespoň mrzutost aneb velká nenaloženost – může to být ale též zkratka pro název kapely (Mangelsdorff und Martin, Phillips, Surman). Zde je jejich živá Improvisation. Barytonsaxofon (John Surman) a trombón (Albert Mangelsdorff) s občasným využitím syntezátoru využívají prostor a atmosféru, vytvářenou nádherným kontrabasem (Barre Phillips) a až neskutečně barevnými bicími, využívajícími skvostných zvuků především činelů „čínského typu“, jak je uměl s úžasnou dynamikou a vynalézavostí obsluhovat jeden z největších synů, co kdy hráli na bicí nástroje, nesmrtelný Stu Martin.

A na závěr ještě dlužno vzpomenout, jak si jednou jedna televize pozvala význačného izraelského myslitele. Jedna z otázek byla: “Kdybyste měl jedním slovem charakterizovat situaci v Izraeli, jak byste ji popsal?” – “Dobrá.” – “A kdyby dvěma slovy?” – “Ne dobrá.”

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.