Motorem ruské ekonomiky by se mělo stát zdravotnictví

Rusko má příležitost nejen poskytovat nadstandardní služby doma, ale také otevřít nový mnohamiliardový segment trhu, napsal list Vědomosti.

Zdraví je v současném světě nejdůležitější součástí kvality života. Nicméně náklady na zdravotní péči neustále rostou, jak pro stát, tak pro občany, píše komentář listu Vědomosti, který míní, že zdravotnictví by se v budoucnu mělo stát jedním z motorů ekonomického růstu v Rusku.

Průzkum veřejného mínění HeadHunter před časem zjistil, že 51 % respondentů utratí až 10 % svých příjmů za léky a lékařskou péči. Rychle se ale rozvíjí také systém dobrovolného zdravotního pojištění. Například v letech 2017-19 se počet pojistných smluv v Rusku zvýšil o 29,1 % na objem 140 miliard rublů. Pro společnosti, které jsou úspěšné a cení si kvalifikovaného personálu, se tento typ pojištění stal součástí sociálního balíčku, který nabízejí zaměstnancům.

Podle žebříčku Světové zdravotnické organizace činí podíl medicíny na HDP v USA 17,1 %, ve Švýcarsku 12,4 %, ve Francii 11,3 %, v Německu 11,2 %, ve Švédsku 11 %, v Japonsku 10,9 %, v Kanadě 10,6 %, v Rakousku 10,4 %, v Belgii 10,3 %, v Dánsku a Nizozemsku 10,1 % a ve Spojeném království 9,6 %. Pandemie vážně podkopala hospodářský růst, ale vedla k růstu v oblasti zdravotnictví.

V Rusku činí podíl zdravotnictví na HDP 5,3 %. Ruské výdaje na obranu jsou jen o procento nižší, takže se jedná o docela slušnou sumu, přesto existuje potenciál pro další růst, píše list, jak v oblasti podílu, tak i objemu. Bez rozvoje medicíny není možné vybudovat fungující ekonomiku.

Samotná zdravotní péče je z ekonomického pohledu tou nejzřetelnější částí zdravotnického systému. Ale pro poskytování zdravotních služeb potřebujete také budovy klinik podle norem, moderní zařízení, kvalifikovaný personál, farmaceutický průmysl. Aby systém fungoval, musí být rozvíjeno vysokoškolské vzdělání a věda, a to nejen ta lékařská.

Jinak řečeno, jedná se o ultra-technologický průmysl, který zajistí pokrok v dalších segmentech ekonomiky a sociální sféry. To vše vyžaduje obrovské veřejné i soukromé investice, pro které je nutné vytvořit příhodné podmínky. Jedná se ovšem o perspektivní obor podnikání – jen v roce 2021 vzrostl podíl tržeb v ruském soukromém zdravotnictví o 18,5 %.

Podle Asociace pro export lékařské turistiky a zdravotnických služeb cestovalo před pandemií za léčbou do zahraničí 80 000 – 100 000 Rusů ročně. Každý třetí pacient cestoval podruhé. Ve skutečnosti ale může být zdravotních turistů z Ruska víc, míní někteří experti. Máme příležitost poskytovat obdobné služby doma a navíc otevřít nový mnohamiliardový segment trhu, který naopak přiláká zdravotnické turisty z jiných zemí do Ruska, míní komentář.

Ruské zdravotnictví má předpoklady stát se motorem hospodářského růstu země, úspěšný rozvoj odvětví může přispět k řešení demografické krize v zemi. Je to investice do lidského kapitálu, která se bohatě vrátí.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.