Americké korporace lobbují ve Washingtonu proti „zničujícím sankcím“ proti Rusku

Například ropné společnosti žádají „co nejcílenější sankce“, aby se „zabránilo poškození konkurenceschopnosti“ amerických firem.

Americký prezident Joe Biden pohrozil, že uvalí zničující sankce na Rusko v případě, že Rusko napadne Ukrajinu. Podle informací Reuters ale některé velké společnosti a podnikatelské skupiny tlačí na Bílý dům a zákonodárce, aby byli ohledně sankcí opatrní.

Velké americké korporace, které v Rusku podnikají, žádají Bílý dům, aby zvážil možnosti, jež jim umožní plnit jejich závazky a aby ze sankcí osvobodil výrobky. Velké energetické společností tlačí také na Kongres, aby omezil rozsah a časový rámec případných sankcí. Reuters uvedl, že mezi lobbisty je obchodní skupina zastupující Chevron a také General Electric.

Jake Colvin, prezident Národní rady pro zahraniční obchod, uvedl, že Kongres i administrativa musí „uvést do pořádku detaily v případě, že budou muset splnit hrozbu sankcí“.

„Tyto detaily by měly zahrnovat zvážení bezpečných přístavů nebo likvidačních období, aby společnosti mohly plnit stávající smlouvy a závazky, jakož i vyčlenění prostředků na léky zachraňující životy a další humanitární ohledy, které jsou v souladu s dlouholetou politikou Spojených států,“ specifikoval dále Colvin.

Americký ropný institut, největší americká lobbistická organizace pro těžaře ropy a plynu, jednala v Kongresu o sankcích proti Rusku. Jeho mluvčí uvedl: „Sankce by měly být co nejcílenější, aby se omezilo potenciální poškození konkurenceschopnosti amerických společností.“

Ministerstvo financí USA poskytlo v minulosti některá zmírňující opatření týkající se finančních sankcí. Jednalo se například o udělování licencí chránících odesílatele humanitární pomoci a osobní remitenční toky do Afghánistánu navzdory americkým sankcím proti Tálibánu.

Americké ministerstvo financí nyní uvedlo, že USA jsou připraveny přinést ruské ekonomice vysoké náklady a zároveň minimalizovat nechtěné vedlejší dopady. Konkrétní detaily ale neposkytlo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.