Investoři plánují dovozní terminál pro syntetický metan z Blízkého východu

Investoři plánují na německém pobřeží Severního moře vybudovat terminál pro dovoz syntetického metanu vyráběného na Blízkém východě, informoval web Clean Energy Wire.

Společnost Tree Energy Solutions (TES), za níž stojí belgická finanční skupina Atlasinvest, plánuje do projektu původně investovat 2,5 miliardy eur, aby v roce 2027 dovezla 25 terawatthodin (TWh) metanu, který by se mohl použít k výrobě půl milionu tun vodíku, což podle zprávy zhruba odpovídá celému cíli Německa pro rok 2030 v oblasti domácí výroby vodíku. Olaf Lies, ministr životního prostředí, energetiky a ochrany klimatu v Dolním Sasku, označil projekt za „obrovskou příležitost nejen pro region, ale pro energetickou transformaci jako celek“. Dodal, že díky němu se severní Německo „stane branou pro obnovitelné zdroje energie v celém Německu“.

Podle plánů bude zelený vodík vyrobený pomocí solární energie přeměněn na syntetický metan, náhradu zemního plynu, přidáním CO2 na Blízkém východě pro přepravu. CO2 se pak podle plánů bude v Německu oddělovat a převážet zpět na Blízký východ k opětovnému použití při metanizaci. Po každoročním rozšiřování by terminál mohl v roce 2045 dodávat 250 TWh klimaticky neutrálního plynu, což odpovídá přibližně 10 % celkové konečné spotřeby energie v Německu.

Zelený vodík je považován za klíčovou součást energetického přechodu, protože může nahradit fosilní paliva v mnoha aplikacích, které nelze přímo elektrifikovat – například v průmyslu a letectví. Německo však bude muset většinu zeleného vodíku, který bude potřebovat k dosažení klimatické neutrality, dovážet, protože nemá prostor pro obnovitelné zdroje energie potřebné k jeho výrobě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.