Ambiciózní klimatické plány Německa ohrožuje nedostatek pracovních sil

Clean Energy Wire: Kvalifikovaní pracovníci jsou nedostatkové „zboží“.

Ambiciózní cíle nové německé vlády v oblasti klimatu a stavebnictví by mohl brzdit nedostatek kvalifikovaných pracovníků, píše list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Plány nové koaliční vlády zahrnují instalaci solárních panelů na každou střechu, nárůst výkonu větrných elektráren na 30 gigawattů a výstavbu statisíců nových bytů ročně. Podle Spolkového institutu pro odborné vzdělávání však bude do roku 2025 potřeba dalších 94 000 pracovníků ve stavebnictví, a to i bez přidaných klimatických projektů.

„Podle našich odhadů nebylo před pandemií možné obsadit přibližně 250 000 pracovních míst v řemeslných oborech, protože podniky nemohly najít vhodné kvalifikované pracovníky,“ říká Hans Peter Wollseifer, prezident Německého svazu řemeslníků (ZDH – Zentralverband des Deutschen Handwerks). „Nemusíte být prorokem, abyste předvídali, že se současnou pracovní silou nebudeme schopni zvládnout všechny další projekty, zejména v oblasti ochrany klimatu a životního prostředí.“

Nedostatek pracovníků je způsoben řadou faktorů, včetně stárnutí populace, nedostatku vhodného odborného vzdělání a toho, že mladí lidé dávají přednost akademickému studiu před kvalifikovanými řemesly. Navrhují se různá řešení, od větší podpory odborných profesí až po lepší uznávání kvalifikace migrantů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.