Dovoz LNG do Evropy dosáhl historického rekordu

V únoru nejspíš kartami zamíchají rostoucí ceny a poptávka po zkapalněném plynu v Asii, konkrétně v Číně.

Během ledna nakupovali evropští spotřebitelé ve velkém LNG (zkapalněný zemní plyn), aby jím nahradili příliš drahý plyn z Ruska, uvedl deník Kommersant. Trh s plynem má však i tak daleko do nové rovnováhy, normalizace trhu pouze díky vyšším nákupům LNG (bez navýšení dodávek ruského zemního plynu) nevypadá pravděpodobně. V únoru se totiž očekává nárůst poptávky po dovozech LNG v Číně, což situaci znovu zkomplikuje.

Podle evropské asociace GIE bylo ke konci ledna v evropských plynovodech celkem 334 milionů kubických metrů původně zkapalněného plynu, je to množství, které překonává poslední rekord z roku 2019 (329 milionů kubických metrů). V dovozních objemech jde o rekordních 10,36 miliard kubických metrů.

Rekordní čísla souvisejí s dvěma faktory: v lednu byl v Evropě plyn dražší než v Asii, což zvýšilo zájem dodavatelů o dodávky do Evropy; evropští spotřebitelé v lednu upřednostňovali LNG před plynem z plynovodů, protože spotové ceny tohoto plynu jsou momentálně mnohem vyšší (ceny se stanovují měsíčně, v lednu se prodává za prosincovou cenu cca 1400 USD za 1000 metrů krychlových).

Dodávky plynu ruské společnosti Gazprom se v lednu snížily na (v průměru) asi 233 milionů kubických metrů denně, protože evropští klienti ruský plyn za spotové ceny neobjednávají.

Zatím to nevypadá, že by se opakovala situace z roku 2019, kdy Gazprom a dodavatelé LNG bojovali o evropský trh snižováním cen. Jedním z důvodů má být poměrně teplá zima. I když jsou nyní evropské plynové zásobníky zaplněny jen na 39 %, odpovídá tento objem plynu spotřebě na devět týdnů, což je doba, kdy v Evropě skončí topná sezóna (pokud potrvá mírná zima). Německo, Rakousko nebo Velká Británie se ale ocitají v horší situaci, například v Británii je v uložištích plyn jen na pět týdnů.

I když evropské ceny plynu zvyšuje konflikt mezi Ruskem a Západem, nebude možné držet je na vyšší úrovni než v Asii. V nejbližších týdnech však geopolitika zůstane důležitým faktorem. Ve snaze předejít nedostatku plynu, který by mohl vzniknout „zejména v případě nového ruského útoku na Ukrajinu“, vydal Brusel a Washington 28. ledna společné prohlášení o hladkých, dostatečných a včasných dodávkách zemního plynu do EU. Pokud budou ceny plynu v Evropě i nadále vysoké, mohou přilákat z Asie další náklad LNG. Nicméně scénář reálného poklesu dodávek zemního plynu z Ruska do Evropy odhadují odborníci stále jako nepravděpodobný.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.