Národní cena za studentský design 2021

Historička umění Věra Beranová recenzuje výstavu věnovanou českému studentskému designu Nový (z)boží.

V Galerii České spořitelny v pražské Rytířské ulici probíhá výstava pod výstižným názvem Nový (z)boží! a jedná se o přehlídku studentského designu. O významu designu, o bohaté a úspěšné historii, ale i současnosti, nás přesvědčují úspěchy na mezinárodní scéně, kde jsou soutěže často specializované na různé oblasti designu. Jako například design grafický – v současnosti tak využívaný (různé značky, loga). V nejširším slova smyslu je to Design Ville, představující v podstatě vše to, co nás obklopuje, v našem interiéru, jako například: svítidla, sedací nábytek, tapety, stoly, stolky, těžko bychom vyjmenovali aspoň ty zásadní oblasti designu. Bohužel podmíněný pandemickou situaci vznikl naprosto nový výrobek N-rouška, ne šitý, ale vytištěný, dokonce s možností využití domácí tiskárny.

Výstavy, soutěže, přehlídky designu, té nejrůznější podoby, předkládají návrhy nového zboží, které má ambici se stát božím, jak výstižně uvádí název současné výstavy studentského designu. Tedy může se jím stát až tehdy, jestli tyto návrhy překročí složitou bariéru sestávající s mnoha (také administrativních) překážek a dostanou se k těm, kterým bylo určeno, k nám spotřebitelům. Pak se opravdu stanou boží a to nejen svou funkčností, ale i svým estetickým posláním.

Národní cena za studentský design se vyhlašuje od roku 1998 Design Cabinetem CZ. Toto ocenění studentských prací je opravdu reprezentativní. Soutěžní práce jsou vyhodnoceny odbornou porotou složenou z domácích i zahraničních designérů, architektů, kurátorů. Do ročníku 2021 se přihlásilo 248 autorů ze 17 univerzit a vysokých škol, z 13 vyšších a středních odborných škol, domácích i zahraničních. Již jen podle uvedených čísel je evidentní rozsah této akce. Soutěž se realizuje každý druhý rok, tedy jedná se o bienále, a specializuje se na různé obory. Ročník 2021, který představuje výstava v pražské Rytířské ulici je zaměřen na práce z nejširšího spektra 3D designu a užitého umění, představuje produktový a industriální design.

Výstava je instalována v jedinečném prostoru, jedná se o novorenesanční palác v Rytířské ulici na Starém Městě v Praze. Tato budova byla postavena v letech 1892-1894 podle návrhů Antonína Wiehla a Osvalda Polívky. Na výzdobě se podílela řada významných výtvarníků, například Bohuslav Schnirch, Stanislav Sucharda, Mikoláš Aleš, František Ženíšek, Julius Mařák a řada dalších. Stavebníkem této jedinečné budovy byla Městská spořitelna pražská. A v podstatě k tomuto účelu slouží tato budova, až na výjimku, tedy v letech 1953-1989 (kdy zde fungovalo Muzeum Klementa Gottwalda) dodnes.

V budově, kromě pobočky České spořitelny, v jejím podzemí, které bylo v nedávné době rekonstruováno, sídlí galerie, kde je v současnosti výstava studentského designu. Česká spořitelna tak nabízí v centru Starého města, další velmi zajímavé výstavní prostory.

Výstava trvá do 13. února 2022. Vstup zdarma.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.