Biden se doma snaží oživit svoji politickou agendu před listopadovými volbami do Kongresu

Prezident se v minulý týden zaměřil na populární téma omezení cen léků na předpis.

Prezident USA Joe Biden se v domácí politice snaží o další oživení svojí domácí agendy soustředěním se na jeden z jeho nejpopulárnějších návrhů – omezení cen léků na předpis. Téma „nepřijatelné“ ceny léků v USA zaznělo při Bidenově cestě do virginského Culpeperu minulý čtvrtek.  Bidenova návštěva ve Virginii pro něj bude také příležitostí začít prosazovat kandidáty své strany v listopadových volbách do Kongresu. Očekává se, že se objeví po boku kongresmanky Abigail Spanbergerové, které hrozí, že přijde o křeslo reprezentantky centrálního virginského obvodu.

V listopadovém rozhovoru pro The New York Times Spanbergerová naznačila, že Biden to se svými plány na nové vládní programy přehnal a připomněl agendu z dob hospodářské krize prezidenta Franklina D. Roosvelta. „Nikdo ho nezvolil, aby byl novým Franklinem D. Rooseveltem, zvolili ho, aby byl normální a zastavil chaos,“ řekla kongresmanka.

Nicméně téma snížení cen léků na předpis má podporu kongresmanky. Snahy o snížení nákladů na léky na předpis jsou u voličů už dlouho populární. Konsenzus  mezi demokraty a republiky se ukázal jako nedostižný. Není jasné, jestli Bidenovy plány mají v Kongresu šanci projít.

Konkrétně prezident Biden navrhuje omezení výdajů na léky pro příjemce Medicare na 2000 dolarů ročně a na inzulín na 35 dolarů měsíčně. Kromě toho by Medicare směli vyjednávat ceny za omezený počet léků na předpis a lékárníci by museli proplácet slevy, pokud by se náklady zvyšovaly rychleji než inflace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.