Jazzové okénko Jana Schneidera: Mindiff, Jahne’s Waltz a Hasapiko

Další díl hudebního průvodce Jana Schneidera se zaměřením na jazzovou muziku nechybí na našich stránkách ani dnes.

V této bláznivé době je vhodno se zklidnit. Abdullah Ibrahim nám nabízí svou meditaci: Mindiff. Myslím, že nejsem sám, komu přišla vhod.

Trumpetista Roy Campbell hraje se svou kapelou vlastní skladbu Jahne’s Waltz. Krásný kousek ve tříčtvrťovém rytmu – můžete to cítit, jak liché rytmy dokonale předávají energii! Moc pěkné flétnové sólo dal hned zkraje Ricardo Strobert, pak se nechal slyšet pan kapelník. Za vkusnou klavírní mezihru vděčíme Rahnu Burtonovi. V této tišší pasáži vynikne skvělá rytmika – kontrabas hraje Hideiji Taninaka, bubnuje  Reggie Nicholson, perkuse Talik Abdullah.

Minule jsem se dopustil zpochybňování hudebních kategorií a hodlám v tom pokračovat. Jestli Hasapiko není středomořský jazz, tak ať jsem vrátným v Zakázaném městě! Tato skvělá multikulti (především řecko-turecká) fúze nádherných muzikantů a jejich úžasných nástrojů se odehrála díky famózní Pluhařovic Kristýně a její formaci zvané L’Arpeggiata.

Na závěr aktuálně zachycený odposlech: Volá Mojše z Tel Avivu domů na Ukrajinu: „Tak co je nového doma?“ – „No, teď zrovna válčíme s Rusy!“ – „A jak to vypadá?“ – „Docela dobře, ztratili jsme zatím jen asi 20 tanků, 30 BVP, 5 letadel  a asi 300 vojáků!“ – „A Rusové?“ – „Mojše, nebudeš tomu věřit. Ti ještě nedorazili!“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.