Čína varovala USA před konfrontací

Vztahy mezi USA a Čínou nelze definovat jenom konkurencí, zaznělo z Pekingu.

Čínský ministr zahraničí Wang I v telefonickém rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Anthonym Blinkenem podle oficiální zprávy čínského ministerstva zahraničí uvedl, že prohlášení „některých činitelů“ ve Washingtonu vyvolávají konfrontaci mezi oběma zeměmi.

„Mezi Čínou a Spojenými státy existuje konkurence i spolupráce, bilaterální vztahy nelze definovat pouhou konkurencí. Někteří američtí představitelé obhajují dlouhodobou tvrdou konkurenci s Čínou, která se pravděpodobně změní ve všestrannou konfrontaci mezi Čínou a Spojenými státy. Čínská strana znovu naléhá na americkou stranu, aby převedla sérii závazků prezidenta Bidena v praktické činy,“ uvádí se v prohlášení čínského ministerstva.

Čína je podle čínského šéfdiplomata připravena budovat vztahy s USA na základě vzájemného respektu, mírového soužití a vzájemně prospěšné spolupráce. Wang I zároveň kritizoval USA za nově zveřejněnou indo-pacifickou strategii, ve které Čína figuruje jako regionální hrozba a Tchaj-wan je nástrojem politiky odstrašování Číny.

Americké ministerstvo zahraničí k telefonátu uvedlo, že A. Blinken se v rozhovoru věnoval otázce Ukrajiny, její suverenity a územní integrity.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.