Které evropské země jsou nejvíce závislé na ruském plynu?

Některé malé evropské země jsou závislé výhradně na ruském plynu, konkrétně Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina a Moldavsko.

V době, kdy USA a EU pracují na strategii energetické bezpečnosti, která má najít alternativní dodávky pro Evropu v případě, že Rusko zavře kohoutek s plynem, Katar prohlásil, že nebude schopen sám nahradit nedostatek plynu v řádu desítek miliard metrů krychlových. Pokud by v nejhorším případě eskalace napětí na Ukrajině vedla ke konfliktu a Rusko by přestalo vyvážet do Evropy, hrozí kontinentu energetická krize kvůli jeho závislosti na ruském plynu. Země dodává více než 45 % zemního plynu spotřebovaného v Evropské unii, informuje web Statista.

Údaje Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů ukazují, které země jsou v případě přerušení ruských toků nejvíce ohroženy. Z největších evropských ekonomik dováží Německo přibližně polovinu plynu z Ruska, zatímco Francie podle posledních dostupných údajů odebírala pouze 24 %. Norsko je největším dodavatelem plynu pro Francii, neboť se na něm podílí 35 %. Itálie patří také k zemím, které jsou nejvíce ohroženy energetickou krizí, neboť je ze 46 % závislá na ruském plynu.

Velká Británie je v jiné situaci, protože polovinu svých dodávek plynu získává z domácích zdrojů a dováží především z Norska a Kataru. Španělsko také není na seznamu hlavních zákazníků Ruska, jeho hlavními obchodními partnery jsou Alžírsko a USA. Některé malé evropské země jsou závislé výhradně na ruském plynu, konkrétně Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina a Moldavsko. Závislost na dodávkách plynu přesahuje 90 % také ve Finsku a Lotyšsku a 89 % v Srbsku (viz infografika zde).

 

Tip k tématu:

Ekonomka Ilona Švihlíková 14. února v rozhlasovém pořadu „Jak to vidí…“ rozebírala kromě jiných témat právě závislost na ruském plynu.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.