Německo: Odchod od uhlí do roku 2030 „není v současném rámci možný“, míní Haseloff

Clean Energy Wire: Panují obavy, že ukončení uhelného odvětví během méně než deseti let by vedlo k dalekosáhlým problémům.

Ministerský předseda východoněmecké spolkové země Sasko-Anhaltsko uvedl, že podle jeho názoru není pravděpodobné, že by se podařilo dosáhnout cíle dřívějšího ukončení těžby uhlí v roce 2030, informovalzpravodajský web n-tv. Reiner Haseloff, člen konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), během online akce pořádané London School of Economics uvedl, že je mimo jiné třeba urychlit povolovací řízení a zajistit více finančních prostředků. „V současném rámci to není možné,“ řekl. Haseloff dodal, že datum 2038 – cíl, který si dříve stanovila předchozí vláda, v níž zasedaly CDU a sociální demokraté (SPD) – by bylo realističtější a zabránilo by znevýhodnění německého průmyslu v konkurenčním boji a také by snížilo riziko destabilizace demokracie v těžce postižených regionech.

Nová koaliční vláda složená z SPD, Strany zelených a probyznysových Svobodných demokratů (FDP) ve své koaliční smlouvě uvedla, že chce urychlit termín ukončení těžby uhlí a „v ideálním případě“ dosáhnout ukončení těžby do roku 2030, aby Německo zůstalo na cestě slučitelné s Pařížskou klimatickou dohodou. Místní politici, podnikatelé a obyvatelé uhelných regionů vyjádřili obavy, že ukončení tohoto odvětví během méně než deseti let by vedlo k dalekosáhlým problémům pro místní ekonomiky, které by se nedokázaly v tak krátké době přizpůsobit. Německo vyčlenilo více než 40 miliard eur na podpůrné platby, které mají postiženým uhelným regionům pomoci zvládnout přechod.

 

Přehledná mapka všech typů elektráren od 100 MW v Německu – stav k 30. červnu 2021.

Struktura výroby elektřiny v Německu 2021.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.