Německá vláda schválila rozsáhlé úlevy na cenách energií pro spotřebitele

V lednu museli spotřebitelé v Německu zaplatit za energii o více než 20 % větší sumu než před rokem.

Edgar Meza pro web Clean Energy Wire shrnul opatření německé vlády. Vzhledem k prudkému nárůstu cen energií se německá vláda dohodla na rozsáhlém plánu finančních úlev pro spotřebitele, včetně zrušení poplatku za obnovitelné zdroje energie, což uživatelům elektřiny ušetří 6,6 miliardy eur, informoval deník Die Zeit. Desetibodový plán, který ještě musí schválit parlament, zahrnuje také vyšší příspěvek na dojíždění do zaměstnání a větší podporu pro příjemce sociálních dávek a podpor v nezaměstnanosti. Celkově se opatření plánu úlev vyšplhají na dvouciferné miliardy, uvedl deník. Tato opatření zahrnují i projekty, které již byly realizovány, například dotace na náklady na vytápění a zvýšení minimální mzdy na 12 eur za hodinu.

Poplatek za obnovitelné zdroje energie, který spotřebitelé platí spolu s účtem za energii, měl být původně zrušenpříští rok, nyní bude zrušen k 1. červenci. Spotřebitelé ušetří přibližně 3,7 centů za kilowatthodinu elektřiny, což je více než 10 % konečné ceny, poznamenává Handelsblatt. V lednu museli spotřebitelé v Německu zaplatit za energii o více než 20 % navíc než před rokem. Zvláště výrazně se meziročně zvýšila cena topného oleje a zemního plynu, a to o 52 % a 32 %, uvedl Handelsblatt. V souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem mnozí odborníci očekávají další růst cen plynu, protože Rusko je hlavním dodavatelem plynu do Německa.

(Německo je jedním z největších evropských odběratelů ruského zemního plynu. Graf založený na údajích Eurostatu z roku 2020 ukazuje, že Spolková republika Německo získává přibližně 57 % zemního plynu spotřebovaného v této zemi z Ruska. Mnoho menších zemí, zejména ve východní Evropě a na Balkáně, je na dodávkách ruského plynu závislých ještě více, informoval web Statista.)

Německý svaz chemického průmyslu (VCI – Verband der Chemisch-Pharmazeutischen Industrie) uvítal krok k dřívějšímu ukončení příplatku za obnovitelné zdroje, ale zdůraznil, že je třeba přijmout další opatření. „Zrušení je správné a důležité a je zábleskem naděje pro naše střední podniky v krutě těžké době,“ uvedl šéf VCI Wolfgang Große Entrup. Dodal, že snížení cen elektřiny a daní je nezbytné, aby se střední podniky mohly po krizi Covid-19 znovu nastartovat. „Cílem musí být mezinárodně konkurenceschopná cena průmyslové elektřiny.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.