Ceny ropy letí vzhůru

Ropa reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu a sankce proti Rusku růstem cen z obav před výpadky dodávek ropy z Ruska.

Pondělní ceny ropy vzrostly v reakci na stupňující se sankce proti Rusku uvalené v důsledku vojenské invaze na Ukrajinu. Trhy reagovaly i na rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina uvést do pohotovosti jaderné síly. Tato skutečnost i omezení bankovních plateb na ropném trhu zvýšily obavy, že dodávky ropy z Ruska by mohly být narušeny. Rusko je druhým největším producentem ropy na světě, jeho podíl na světovém trhu je zhruba 10 %.

V pondělí ráno se zvedla cena ropy Brent o 4,8 % na 102,62 dolarů. V den zahájení ruské invaze na Ukrajinu dosáhla ropa sedmiletého cenového maxima.


Květnové ropné futures se zvýšily na 99,4 dolaru.

V případě ropy WTI (West Texas Intermediate) se cena zvýšila o 5,8 % a činila 96,93 dolarů za barel.

V ceně ropy se projevuje i skutečnost, že některé ruské banky budou vyřazeny z celosvětového systému SWIFT, což bude mít podle předpokladů odborníků dopad i na obchodování s ruskou ropou. Systém SWIFT umožňuje finančním institucím na celém světě bezpečně, standardizovaně a spolehlivě odesílat a přijímat informace o finančních transakcích. SWIFT však sám neprovádí žádné převody ani neukládá finanční prostředky. Pouze přenáší zprávy o převodu mezi bankami. V podstatě se jedná o soubor ujednání a pravidel mezi zahraničními bankami, podle kterých převádějí finanční prostředky na účty svých klientů prostřednictvím zvláštních korespondenčních účtů u zahraničních bank.

V souvislosti s válkou na Ukrajině se 2. března uskuteční schůzka Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Ruska a spojenců, které se společně nazývají OPEC+. Očekává se, že skupina se bude držet plánů na zvýšení dodávek o 400 000 barelů denně v dubnu.

Podle analytiků je trh s ropou v současnosti napjatý. Podle lednové zprávy ropného kartelu bylo vytěženo o 972 tisíc barelů méně než stanovené cíle. Producenti ropy sice zvyšují produkci, problém s ruskými dodávkami by se ale zřejmě projevil na celém trhu.


Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.