Na severu Argentiny zuří ničivé lesní požáry

Subtropická argentinská provincie Corrientes čelí bezprecedentní zkušenosti lesních požárů v důsledku sucha a silného větru.

Nízká vlhkost, silné větry a sucho jsou hlavními příčinami rozsáhlých požárů na severu této latinskoamerické země. Podle argentinských úřadů požáry zatím zničily devět procent severoargentinské provincie Corrientes, plameny zde pohlcují přibližně 30 000 hektarů denně a dosud zničily téměř 800 000 hektarů.

Pro tuto převážně venkovskou provincii plnou farem, rančů a lesů je v této roční době charakteristický vydatný déšť. Klimaticky patří do subtropické oblasti bez suchých období. Letošní zkušenost se suchem a lesními požáry je tak pro zdejší obyvatele bezprecedentní.

Provincie na mapě Argentiny (Autor – TUBS – CC BY-SA 3.0.)

Požár ohrozil také volně žijící zvířata v národním parku Iberá, největším mokřadu v zemi a jednom z jejích největších ekosystémů. Mnoho zvířat bylo popáleno plameny nebo otráveno kouřem, jiná byla přejeta na silnicích, když se snažila před požáry uniknout.

Škody jsou zatím odhadnuty na asi 240 milionů dolarů a podle odborníků může trvat celé roky, než se z letošní katastrofy provincie vzpamatuje. Umělci a veřejně známé osobnosti už v Argentině začaly kampaň na získání finančních prostředků pro oběti požárů. Do provincie míří také dary základních potřeb. V oblasti zasahují i hasičské sbory ze sousední Brazílie a Bolívie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.