Čína – nová kybernetická velmoc

Internet je dějištěm skryté války: Čína usiluje o celosvětové prvenství v oblasti vědeckých a technologických inovací.

Televizní dokument stanice ARTE TV z roku 2021 přináší svědectví o vzestupu Číny na poli kybernetiky. Internet se stal jedním z nejdůležitějších míst mezinárodní války. Doutná zde konflikt o ekonomické a geopolitické zájmy, v němž jsou přípustné všechny prostředky. Válka, která se vede v utajení a do níž zasáhl nový hráč: Čína. Od počátku čínsko-americké hackerské války v roce 2000, přes ofenzívu čínského dodavatele síťových zařízení Huawei v oblasti 5G až po kybernetické útoky na evropskou diplomacii, dokument osvětluje, jak Čína vybudovala kybernetickou moc, kterou západní zpravodajské služby vnímají jako jednu z největších digitálních hrozeb současnosti.

Číňané se stali mistry v krádežích dat a odčerpávají množství informací o průmyslu a obchodu, aby získali výhody pro svou vlastní ekonomiku. Terčem kybernetických útoků se staly také orgány EU.

Ve zprávě publikované v roce 2018 výzkumníci ze společnosti Area 1 Security uvedli, že kampaň „získala přístup do diplomatické korespondenční sítě Evropské unie“. Podle výzkumníků měla čínská vláda po dobu několika let tajně sledovat komunikaci mezi evropskými vládními organizacemi a think-tanky.

Po delší době sledování podezřelé kampaně se podařilo společnosti Area 1 odhalit úspěšnou infiltraci kyperského ministerstva zahraničních věcí, a tedy i sítě COREU (Corespondance Européenne), klíčového systému, který zajišťuje páteřní komunikaci mezi všemi 28 zeměmi EU. Komunikační platformu využívá také Rada Evropské unie, Evropská služba pro vnější činnost (EEAS) a Evropská komise.

Dokumentární snímek je dostupný na webu ARTE TV do 7. června 2022 v němčině a francouzštině. K dispozici jsou titulky anglické, polské, francouzské, italské a španělské.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.