Inflace v eurozóně dosáhla v únoru rekordní výše 5,8 %

Rostoucí ceny se v zemích eurozóny již druhý měsíc po sobě dostávají na nová historická maxima.

Ceny v měnové unii letos podruhé za sebou opět překonaly vlastní rekordy. Po historickém lednovém tempu dosáhl únorový celkový index spotřebitelských cen 5,8 %, což je nejvyšší hodnota v historické řadě, informoval list El Economista 3. března 2022.

Podle údajů Eurostatu je růst cen v eurozóně ve druhém měsíci roku 2022 způsoben meziročním zvýšením cen čerstvých potravin o 6,1 % oproti 5,2 % v předchozím měsíci, zatímco růst cen energií zrychlil na 31,7 % z lednových 28,8 %. Současně se ceny služeb meziročně zvýšily o 2,5 %, což je o dvě desetiny procentního bodu více než v lednu, zatímco ceny neenergetického průmyslu vzrostly o 3 % oproti růstu o 2,1 % v předchozím měsíci.

Vysoké hodnoty v pobaltských zemích

Jak upozornily německé noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung, v Německu se inflace podle národní metody výpočtu v únoru zvýšila na 5,1 %. Podle evropské metody výpočtu harmonizovaného indexu spotřebitelských cen je inflace již na úrovni 5,5 %.

V ostatních zemích eurozóny je inflace v některých případech mnohem vyšší než v Německu; například v pobaltských zemích již dávno dosáhla dvouciferných hodnot. V Litvě je nyní inflace 13,9 %, v Estonsku 12,4 %. Ve Francii byla dlouhou dobu poměrně nízká, pravděpodobně částečně kvůli cenovým stropům. Podle evropských výpočtů však inflace v únoru vzrostla i zde, a to z 3,3 % na 4,1 %. V Itálii se dokonce zvýšila z 5,1 na 6,2 procenta. Jedná se o nejvyšší míru inflace od zavedení eura – ačkoli v dobách liry již Itálie zaznamenala zcela jiné míry inflace.

Důsledky ruského útoku na Ukrajinu se v těchto číslech téměř neprojevují; sběr dat má určité časové zpoždění. Od té doby však ceny energií stále výrazně rostou. Mimo jiné je nyní cena ropy poprvé po dlouhé době vyšší než 100 dolarů za barel. Již tak vysoká cena plynu se navíc dále zvýšila. A cena benzinu se řítí z jednoho historického maxima na druhé: například Super E10 nyní poprvé v historii stojí více než 1,80 eura za litr. Také cena topného oleje dosáhla nového historického maxima 112 eur za 100 litrů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.