Sankce výrazně zvyšují pravděpodobnost nesplacení mezinárodního dluhu Ruska, varují analytici

Sankce uvalené na Rusko výrazně zvýšily pravděpodobnost, že země nesplatí svůj státní dluh v dolarech a na jiných mezinárodních trzích, varovali analytici banky JPMorgan a dalších institucí.

Rusko má tento měsíc splatné vládní dluhopisy v hodnotě více než 700 milionů dolarů. Teoreticky má sice dostatečné rezervy na pokrytí dluhu, ale v praxi by zmrazení některých aktiv a další opatření mohla ovlivnit jeho schopnost splácet, informovala agentura Reuters.

Analytici JP Morgan uvedli, že prvním kritickým datem je 16. březen, kdy jsou splatné dva dluhopisové kupony, ačkoli stejně jako většina ruského dluhu mají i tyto dluhopisy 30denní „odklad“, což by případný formální okamžik nesplacení posunulo na 15. duben.

Rusko má na mezinárodním trhu dluh v hodnotě necelých 40 miliard dolarů, jak se říká „tvrdé měně“. Ačkoli je to pro ekonomiku takového významu jako Rusko malá částka, každá nezaplacená splátka spustí řetězec událostí.

Obavy z nesplacení dluhopisů navazují na varování Institutu mezinárodních financí (IIF), který upozornil na to, že zhruba polovina ruských devizových rezerv ve výši 640 miliard dolarů byla fakticky zmrazena mezinárodními sankcemi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.