Válka na Ukrajině povede k potravinové krizi, varuje další ruský podnikatel

Konflikt musí skončit, protože narušuje dodavatelské řetězce hnojiv, což se projevuje jejich vysokou cenou a cenovou nedostupností. Výsledkem bude potravinová krize a inflace.

Součástí západních snah donutit Vladimira Putina změnit kurz na Ukrajině jsou sankce ze strany USA a EU proti ruským podnikatelům, jejichž důsledkem je zmražení státního majetku a odříznutí části firemního sektoru Ruska od globální ekonomiky.

Majitel jedné z největších ruských firem na výrobu hnojiv Andrej Mělničenko v pondělí prohlásil, že válka na Ukrajině musí skončit, jinak hrozí globální potravinová krize. Válka se podepisuje na cenách hnojiv, které jsou pro řadu zemědělců už nyní moc vysoké.

Přidal se tak k dalším hlasům velkého ruského byznysu, které veřejně volají po míru. Za ukončení války už veřejně plédovali podnikatelé Michail Fridman, Pjotr Aven a Oleg Děripaska.

Mělničenko ve veřejném prohlášení napsal: „Události na Ukrajině jsou skutečně tragické. Naléhavě potřebujeme mír…Jako Rus podle národnosti, Bělorus podle původu a Ukrajinec podle krve cítím velkou bolest a nevíru, když jsem svědkem toho, jak bratrské národy bojují a umírají.“

Mělničenko dále uvedl, že jednou z obětí probíhající krize bude zemědělství a potraviny. Mělničenko vlastní ve Švýcarsku sídlící firmu Eurochem a je největším ruským výrobcem dusičnanu amonného. Do jeho portfolia patří také firma SUEK, která je předním producentem uhlí. Vysoké ceny hnojiv způsobí, že si je zemědělci nebudou moci dovolit.

Již pandemie Covid-19 dodavatelský řetězec hnojiv narušila a nyní se ocitl pod novým tlakem. „Teď to povede k ještě vyšší inflaci potravin v Evropě a pravděpodobnému nedostatku potravin v nejchudších zemích světa,“ prohlásil Mělničenko.

Podle časopisu Forbes byl Mělničenko v roce 2021 osmým nejbohatším Rusem s majetkem ve výši 17,9 miliard dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.