Německá vláda projednává novou těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři

Clean Energy Wire: Německá koaliční vláda zvažuje možnost nových vrtů pro těžbu plynu a ropy v Severním moři jako krok k větší nezávislosti na ruském dovozu.

Ministr financí Christian Lindner ze Svobodných demokratů (FDP) uvedl, že koalice by měla urychleně přehodnotit dohodu o zákazu těchto nových vrtů. „Musíme zpochybnit závazek koaliční dohody nepokračovat v těžbě ropy a plynu v Severním moři,“ řekl Lindner listu Tagesspiegel a dodal, že Německo musí přehodnotit celou svou energetickou strategii bez tabu. Zelení uvedli, že jsou návrhu za určitých podmínek otevřeni. „Posuzujeme, zda a za jakých podmínek je zvýšení těžby ropy a zemního plynu v Německu v krátkodobém horizontu možné,“ uvedl státní tajemník Oliver Krischer. Dodal však, že je třeba zvážit i další kroky ke krátkodobému snížení poptávky, především plošné omezení rychlosti na dálnicích v zemi, což Lindner odmítl. „Vzhledem k vysokým cenám benzinu existuje přirozený impuls k nižší spotřebě,“ řekl Lindner s tím, že řidiči by mohli z plynu ubrat dobrovolně.

Podnikatelské sdružení pro zemní plyn, ropu a geoenergetiku (BVEG) uvedlo, že v krátkodobém horizontu není možné zvýšit těžbu plynu. „Neměli bychom si slibovat příliš mnoho,“ řekl šéf BVEG Ludwig Möhring. Dodal, že mírné zvýšení těžby je možné ve střednědobém horizontu s podporou politiků, společnosti a úřadů. Nevládní ekologická organizace Greenpeace označila návrh na zvýšení domácí těžby ropy a zemního plynu za „kouřovou clonu“, vzhledem k tomu, že domácí těžba ropy v Severním moři v současné době pokrývá pouze asi 2 % německé poptávky. „I kdyby byla vytěžena všechna v současnosti známá ložiska ropy v německém Severním moři, předpokládané množství, které tam existuje, by mohlo pokrýt současnou poptávku Německa po ropě jen asi na dva měsíce.“ Greenpeace dodalo, že zbývající ložiska se nacházejí v přísně chráněném národním parku Waddenské moře, a varovalo, že případný únik ropy by měl pro tento jedinečný ekosystém katastrofální následky.

Ilustrační foto: Peretz Partensky from San Francisco, USA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.