Intel postaví v Magdeburgu velkou továrnu na výrobu čipů

Výrobce čipů Intel potvrdil, že jeho nová megatovárna bude postavena v Magdeburgu, což je pro spolkovou zemi Sasko-Anhaltsko obrovská výhra. Pro rozhodnutí společnosti Intel umístit své sídlo v Německu jsou zřejmě rozhodující dotace.

Společnost Intel 15. března oznámila první fázi svých plánů investovat v Evropské unii v příštím desetiletí až 80 miliard eur do celého hodnotového řetězce polovodičů – od výzkumu a vývoje přes výrobu až po nejmodernější obalové technologie. Oznámení zahrnuje plány investovat prvních 17 miliard eur do špičkového místa na výrobu polovodičů v Německu, vytvořit nové centrum výzkumu a vývoje a designu ve Francii a investovat do výzkumu a vývoje, výroby a slévárenských služeb v Irsku, Itálii, Polsku a Španělsku. Díky této přelomové investici plánuje společnost Intel přinést do Evropy své nejpokročilejší technologie, vytvořit evropský ekosystém čipů nové generace a řešit potřebu vyváženějšího a odolnějšího dodavatelského řetězce.

Pat Gelsinger, generální ředitel společnosti Intel, řekl: „Naše plánované investice jsou významným krokem jak pro společnost Intel, tak pro Evropu. Akt EU o čipech umožní soukromým společnostem a vládám spolupracovat na výrazném zlepšení postavení Evropy v polovodičovém sektoru. Tato rozsáhlá iniciativa podpoří inovace v oblasti výzkumu a vývoje v Evropě a přinese do regionu špičkovou výrobu ku prospěchu našich zákazníků a partnerů po celém světě. Jsme odhodláni hrát zásadní roli při utváření digitální budoucnosti Evropy na další desetiletí.“

Dotace a výhodné umístění mezi VW a Teslou

Areál v Magdeburgu boduje svou centrální polohou mezi automobilkami VW (Wolfsburg) a Tesla (Grünheide), viz náš článek zde. V budoucnu bude v tomto malém braniborském městě vyrábět přibližně 12 000 zaměstnanců až 500 000 elektromobilů ročně. Hlavními odběrateli čipů Intel by mohly být závody v Dolním Sasku a Braniborsku. Důležitým kritériem pro osídlení byla prý také univerzita v Magdeburgu.

Státní dotace jsou pro továrnu Intelu v Německu pravděpodobně rozhodující. Koaliční strany již v koaliční smlouvě položily základy pro taková místa. Uvádí se v ní: „Chceme z Německa učinit celosvětové místo pro polovodičový průmysl. Za tímto účelem má německý polovodičový průmysl obdržet dostatečnou finanční podporu v celém hodnotovém řetězci, aby se tato klíčová technologie v Evropě zajistila, posílila a rozšířila.“

Investice Intelu v Evropě

Společnost Intel také pokračuje v investicích do svého projektu rozšíření v irském Leixlipu, kde utratí dalších 12 miliard eur a zdvojnásobí výrobní prostory, aby mohla do Evropy přinést technologii Intel 4 a rozšířit slévárenské služby. Po dokončení této expanze dosáhnou celkové investice společnosti Intel v Irsku více než 30 miliard eur.

Kromě toho společnost Intel a Itálie zahájily jednání o vytvoření nejmodernějšího výrobního zařízení. Tato továrna s potenciální investicí až 4,5 miliardy eur by vytvořila přibližně 1 500 pracovních míst pro společnost Intel a dalších 3 500 pracovních míst pro dodavatele a partnery, přičemž provoz by měl být zahájen v letech 2025 až 2027. Cílem společnosti Intel a Itálie je, aby se tento závod stal prvním svého druhu v EU s novými a inovativními technologiemi. To by doplnilo inovace ve slévárnách a příležitosti k růstu, které Intel v Itálii očekává na základě plánované akvizice společnosti Tower Semiconductor. Společnost Tower má významné partnerství se společností STMicroelectronics, která má továrnu v Agrate Brianza v Itálii.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.