Jak se daří řeckým důchodcům?

Před deseti lety si Atény poprvé sáhly na důchody, což bylo to, co chtěla Trojka (Evropská komise, Evropské centrální banka a Mezinárodní měnový fond).

Před deseti lety Trojka poprvé požadovala snížení důchodů v Řecku. Byla to jen předehra k sérii škrtů, které byly pro důchodce bolestivé. Dnes, po deseti letech, má mnoho starších lidí v zemi problémy vyjít s penězi, informoval německý portál BR24.

„Mezi velkou masou starších důchodců panuje chudoba, (…) existují vážné problémy. Ale i ti, kteří dostávají o něco víc, mají problémy, protože tu není jediný důchodce, který by se nesnažil ze svých peněz podporovat i rodinu svých dětí,“ říká Dimitrios Andreadakis, šéf Všeobecného svazu řeckých důchodců.

Podle údajů OECD se výše důchodů průměrně vydělávajících řeckých občanů v důsledku škrtů od roku 2012 snížila z přibližně 80 na 51 %.

Celý článek najdete v němčině zde.

 

Psali jsme:

 

Knižní tip k tématu: Řecká tragédie (Ilona Švihlíková, Konstantinos Tsivos; 2017)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.