Německo přijalo opatření kvůli vysokým cenám energií

Koaliční vláda v reakci na zvýšení cen energií rozhodla o řadě opatření: daňovým poplatníkům se má ulevit paušálem na ceny energií. Veřejná doprava bude mít velice levnou jízdenku a ceny pohonných hmot se sníží.

V době vysoké nejistoty je důležité zajistit stabilitu a zároveň zůstat akceschopný. To zdůraznil ministr financí Christian Lindner při prezentaci aktuálního spolkového rozpočtu. Spolková vláda se zaměřuje na investice, které mají posílit ekonomiku a restrukturalizovat ji do budoucna. Současně se občanům dále uleví od vysokých cen energií.

Ruský útok na Ukrajinu a důsledky pandemie změnily rámec rozpočtové politiky v Německu. „Hospodářský vývoj v naší zemi je poznamenán velkou nejistotou,“ přiznal Christian Lindner v německém Bundestagu. O to důležitější je proto „vhodná reakce vládní fiskální politiky“. Spolková vláda se zaměřuje na stabilitu, aby byla v této situaci nadále schopna jednat – to dokazuje spolkový rozpočet na rok 2022, jehož cílem je posílit hospodářský růst a čelit inflačním rizikům.

Úlevy pro občany

Německá vláda reaguje na prudký nárůst cen energií a pohonných hmot např. těmito úlevami:

Všichni zaměstnaní, kteří podléhají dani z příjmu, by dostali jednorázový paušální příspěvek na energie ve výši 300 eur jako příplatek k platu (to bude ovšem zdaněno). Dále se na omezenou dobu tří měsíců daň z pohonných hmot sníží na evropské minimum, aby se ulevilo dojíždějícím a podnikům. Dalším zajímavým prvkem bude jízdenka na místní veřejnou dopravu za 9 eur měsíčně po dobu 90 dní. Spolkové země na to mají obdržet odpovídající finanční prostředky.

Uhelné elektrárny

V zájmu zachování energetické bezpečnosti při současném snížení spotřeby plynu chce koalice také „pozastavit“ odstavování uhelných elektráren. Koalice se však drží cíle postupného ukončení těžby uhlí „v ideálním případě do roku 2030“.

„Koalice je přesvědčena, že musíme krátkodobě a na omezenou dobu ochránit lidi a ekonomiku před enormním nárůstem cen,“ řekl Lindner o dohodě koaličních lídrů na balíčku. Předseda Strany zelených Lang uvedl, že opatření zohledňují celou společnost. Předseda SPD Lars Klingbeil označil balíček pomoci za příspěvek k sociální soudržnosti a stabilitě v Německu: „Tato vláda staví zájem občanů do centra pozornosti,“ řekl.

Spolkový rozpočet

Spolkový rozpočet na rok 2022 počítá s příjmy a výdaji ve výši 457,6 miliardy eur, což je téměř o 15 miliard eur více, než se odhadovalo v prvním návrhu. Odráží důležité politické priority koaliční dohody a zaměřuje se na investice do budoucna: do ochrany klimatu, digitalizace, vzdělávání a výzkumu a také do nezbytné infrastruktury. Současně je fiskální situace na začátku volebního období obtížná: dopady pandemie stále silně zatěžují veřejné rozpočty a poskytují omezený manévrovací prostor.

S ohledem na vývoj na Ukrajině přikládá spolková vláda vysokou prioritu také bezpečnostněpolitickým zájmům Německa. Například výdaje na obranu se mají zvýšit spolu s investicemi z nového „zvláštního fondu Bundeswehru“ – k posílení aliance a obranyschopnosti a v souladu s mezinárodními závazky Německa v NATO.

Navzdory obtížnému fiskálnímu prostředí poskytuje spolková vláda inovační a investiční impulsy k posílení Německa jako místa pro podnikání. V letošním roce je na investice k dispozici 50,8 miliard eur, což je stále výrazně více než před pandemií. Mnoho peněz plyne do ochrany klimatu, digitalizace, vzdělávání a výzkumu i do infrastruktury.

Vedle výdajů na ochranu životního prostředí a digitalizaci zvyšuje spolková vláda financování projektů v oblasti mikroelektroniky. Hodlá také zahájit investiční ofenzívu se svými evropskými partnery na podporu přeshraničních technologických projektů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.