Sánchez přiměl EU, aby mu povolila zasahovat do energetického sektoru

Brusel umožní Španělsku a Portugalsku dočasně omezit ceny plynu používaného k výrobě elektřiny, aby se rychle snížily účty za elektřinu.

Tvrdý boj Španělska a Portugalska v Bruselu za snížení cen elektřiny přinesl své ovoce. EU je otevřena možnosti přijmout na vnitrostátní úrovni opatření k omezení krize cen energií, ačkoli si Komise vyhrazuje konečné slovo při jejich schvalování. Oběma zemím se podařilo přimět ostatní partnery v EU, aby pochopili jejich specifičnost coby „energetického ostrova“ a do návrhu závěrů Evropské rady, která se konala minulý pátek v Bruselu, zahrnuli změnu textu, která Španělsku a Portugalsku umožní dočasně omezit cenu plynu používaného k výrobě elektřiny, takže účty spotřebitelů a podniků by měly rychle klesnout, a to za méně než měsíc, informoval španělský deník El País.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová, která bude hrát klíčovou roli v dalších krocích, zdůraznila specifické rysy Španělska a Portugalska: „Pyrenejský poloostrov má velmi specifickou situaci,“ uvedla při slyšení po skončení summitu. „Mají vysoký podíl obnovitelných zdrojů, což je velmi dobré, ale velmi málo propojení. Proto souhlasíme s tím, že by mělo být zavedeno zvláštní zacházení.“

Poslední verze textu, na kterou Sánchez odkazoval, uvádí, že „se zohlední dočasná povaha opatření a úroveň propojení s jednotným trhem s elektřinou“. Opatření budou muset být dočasná a Španělsko bude muset prokázat, že nenarušují hospodářskou soutěž.

Plyn tvoří pouze 15 % španělského trhu, ale určuje cenu všeho. Pakt uzavřený na summitu obsahuje určitou záruku, že Evropská komise tyto španělské a portugalské návrhy přijme, jakmile dorazí, protože to umožňují závěry schválené po velmi dlouhém vyjednávání.

Celý článek si můžete přečíst zde.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.