USA a Izrael se neshodují na jaderné dohodě s Íránem

Návštěva amerického šéfdiplomata naznačila pokračující rozpory mezi USA a Izraelem ohledně obnovení dohody JCPOA.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken sdělil, že USA a Izrael budou, přes všechny „neshody“ v otázce oživení jaderné dohody z roku 2015 (JCPOA), společně bránit Íránu ve vývoji vlastní jaderné zbraně.

Blinken naznačil, že Bidenova administrativa věří v „plnou realizaci dohody“, kterou považuje za nejlepší způsob, jak poslat celý jaderný program Íránu k ledu. Z této dohody se Spojené státy z rozhodnutí tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa stáhly v roce 2018.

Izraelská vláda i nadále s podmínkami dohody nesouhlasí, tvrdí, že obnovení stávající dohody není dostatečnou zárukou zadržení íránské hrozby. Podle Blinkena se však obě země zcela shodují v nejdůležitějším bodě dohody, tedy že Írán nikdy nesmí disponovat jadernými zbraněmi. Izraelský ministr zahraničí Yair Lapid sdělil, že Izrael je v této otázce i nadále nakloněn dalšímu otevřenému a upřímnému dialogu s USA, nicméně si ponechává prostor pro vlastní nezávislou politiku.

Blinken se k jaderné dohodě vyjádřil krátce před jednáním s Izraelem a dalšími čtyřmi arabskými zeměmi, které v roce 2020 navázaly diplomatické vztahy s Izraelem. Dohoda byla zvláštním bodem jednání, neboť Izrael a řada sousedních zemí ji odmítají s tvrzením, že Írán jen posílí a obohatí. Írán také obviňují, že v regionu vyvolává proxy války. Írán naopak tvrdí, že jadernou technologii využívá pouze pro civilní účely, a odmítá, že by vyvolával regionální proxy konflikty.

Izraelský premiér se zase obává, že podpisem dohody by se íránské Revoluční gardy ocitly mimo americký seznam teroristických skupin.

Podle nedělních slov šéfa evropské diplomacie by měla být nová dohoda s Íránem dosažena „během několika dnů“. O nové dohodě s Íránem již řadu měsíců jednají diplomaté EU, Německa, Francie, Velké Británie a Ruska, USA se jednání účastní nepřímo.

Americký zvláštní vyslanec pro Írán Robert Malley však týž den prohlásil, že si není jistý, že jaderná dohoda mezi světovými mocnostmi a Teheránem je na spadnutí: „Nemůžu si být jistý, že je na spadnutí… Před pár měsíci jsme si také mysleli, že jsme si dost blízcí“.

Naopak Kamal Charrazí, vysoce postavený poradce íránského nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího, řekl, že dohoda by mohla přijít brzy. „Ano, je to na dosah. Závisí to na politické vůli Spojených států,“ sdělil Charrazí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.