Válka na Ukrajině snižuje vyhlídky globálního růstu o 1 %

Orgán OSN pro obchod a rozvoj snížil svou prognózu globálního hospodářského růstu pro rok 2022 z 3,6 % na 2,6 % v důsledku války na Ukrajině a změn makroekonomických politik zemí v posledních měsících.

V aktualizované zprávě o obchodu a rozvoji, která byla zveřejněna 24. března, UNCTAD uvádí, že zatímco Rusko letos zažije hlubokou recesi, v některých částech západní Evropy a ve střední, jižní a jihovýchodní Asii se očekává výrazné zpomalení růstu.

Probíhající válka na Ukrajině pravděpodobně posílí trend zpřísňování měnové politiky ve vyspělých zemích po podobných krocích, které začaly koncem roku 2021 v několika rozvojových zemích v důsledku inflačních tlaků, přičemž se v nadcházejících rozpočtech očekává také snižování výdajů. UNCTAD se obává, že kombinace oslabující globální poptávky, nedostatečné koordinace politik na mezinárodní úrovni a zvýšené úrovně zadlužení v důsledku pandemie vyvolá finanční šokové vlny, které mohou některé rozvojové země uvrhnout do sestupné spirály platební neschopnosti, recese a zastavení rozvoje.

„Hospodářské dopady války na Ukrajině umocní probíhající hospodářské zpomalení na celém světě a oslabí zotavení z pandemie COVID-19,“ uvedla generální tajemnice UNCTAD Rebeca Grynspanová. „Mnoho rozvojových zemí se snažilo získat ekonomickou dynamiku po překonání recese COVID-19 a nyní čelí silným protivětrům způsobeným válkou. Ať už to povede k nepokojům, nebo ne, již nyní se šíří hluboká sociální úzkost.“

I bez trvalého narušení finančního trhu budou rozvojové ekonomiky čelit vážným omezením růstu. Během pandemie se zvýšil jejich veřejný i soukromý dluh. A problémy, které během pandemie ustoupily do pozadí, včetně vysoké zadluženosti podniků a rostoucího zadlužení domácností v rozvojových zemích se středními příjmy, se znovu objeví, jakmile se zpřísní politika.

Rostoucí ceny a nestabilita směnných kurzů

Válka dále zvyšuje tlak na mezinárodní ceny energií a primárních surovin, což zatěžuje rozpočty domácností a zvyšuje výrobní náklady, zatímco narušení obchodu a dopady sankcí budou mít pravděpodobně ochlazující vliv na dlouhodobé investice. Geopolitická krize, která přišla právě ve chvíli, kdy se zdálo, že narušení způsobené pandemií odezní, zasadila ránu důvěře na domácím trhu. „Dodatečný tlak na růst cen zesiluje volání po politické reakci ve vyspělých ekonomikách, a to i na fiskální (rozpočtové) frontě, což hrozí výraznějším zpomalením růstu, než se očekávalo,“ uvádí zpráva UNCTAD.

Prudký nárůst cen potravin a pohonných hmot bude mít bezprostřední dopad na nejzranitelnější obyvatele rozvojových zemí, což povede k hladu a strádání domácností, které vynakládají největší část svých příjmů na potraviny. Ztrátu kupní síly a reálných výdajů však nakonec pocítí všichni. „Nebezpečí pro mnoho rozvojových zemí, které jsou silně závislé na dovozu potravin a pohonných hmot, je hlubší, protože vyšší ceny ohrožují živobytí, odrazují od investic a vyvolávají hrozbu prohlubování obchodních deficitů,“ upozorňuje dále zpráva.

Rychlé posouzení dopadu války na Ukrajině na obchod a rozvoj, které provedla UNCTAD, potvrdilo rychle se zhoršující vyhlídky světové ekonomiky, které jsou podpořeny rostoucími cenami potravin, pohonných hmot a hnojiv, zvýšenou finanční volatilitou, odklonem od udržitelného rozvoje, složitou změnou uspořádání globálního dodavatelského řetězce a rostoucími obchodními náklady.

Po válce následuje chudoba

„Pokud bude konflikt pokračovat, může během příštího roku nastat situace, kdy se až 90 % ukrajinského obyvatelstva dostane pod hranici chudoby,“ varoval Achim Steiner, šéf Rozvojového programu OSN (UNDP) v rozhovoru pro ARD-Studio New York.

Polovina obchodních podniků na Ukrajině již musela ukončit činnost. Druhá polovina může fungovat jen v omezené míře. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že hrubý domácí produkt se sníží o 35 %. To znamená, že mnoho lidí na Ukrajině bude muset žít ze svých úspor a s omezenými zásobami. Kromě humanitární pomoci se UNDP snaží pomoci Ukrajině „udržet základní funkce státu“, uvedl Steiner.

Vyplatí se, že se rozvojový program OSN již léta angažuje ve všech částech země – a to i nyní, navzdory bojům. UNDP společně s dalšími agenturami OSN vytvořil tzv. hotovostní program, který má lidem ve zvláště postižených oblastech Ukrajiny krátkodobě poskytnout peníze.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.