Město jako přízrak – pražské inspirace Jaroslava Foglara

Historička umění Věra Beranová představuje pražskou výstavu  věnovanou fenoménu Rychlých šípů a jejich pražským inspiracím.

Muzeum města Prahy je věrné svému názvu. Pražanům a návštěvníkům Prahy předkládá různá témata, která mají s Prahou vždy něco společného. Šíře námětů je téměř bezbřehá. Od současné výtvarné tvorby po odkazy na nejhlubší pražskou minulost. Právě k těm nejstarším dějinám jsou zvlášť uzpůsobeny prostory Domu U Zlatého prstenu, na dohled od Staroměstského náměstí. Jsou to zvlášť sklepní místnosti, které umožňují prezentovat zvláštní (až tajemnou) atmosféru pražského genia loci.

Současná výstava příznačně nazvaná Město jako přízrak, využívá tento zvláštní prostor k prezentaci hrdinů, jejichž duchovním otcem se stal Jaroslav Foglar. Staré město pražské získává v autorově příbězích název Stínadla. Je to pětice hochů, kteří se sdružili do party s názvem Rychlé šípy. A tak se jména Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka, staly hrdiny mnoha chlapeckých, ale i dívčích generací. Tuto pětici spojuje opravdové kamarádství, když musí ve svých příbězích řešit někdy velmi složité problémy. V podstatě touto nenásilnou formou vychovával Jaroslav Foglar další a další generace odvážných hochů. Příběhy této party začaly vycházet poprvé v časopise Mladý hlasatel, a to již 17. prosince v roce 1938. Od té doby vyšly v mnoha knižních i časopiseckých vydáních, výtvarně doprovázeny řadou významných ilustrátorů.

Jsou to právě Rychlé šípy se svými příběhy, které jsou vázány na prostředí staré Prahy – na čtvrť, kterou Foglar přesně neurčil, a tak podnítil řadu spekulací, kde se tedy ta Stínadla vlastně nachází. Jsou to uličky, dvorky kolem kostela sv. Jakuba? Jsou to také místa opředená legendami, zčásti historicky podložena, zčásti domyšlena, doplněna samotným autorem. Foglar sám znal toto prostředí velmi intimně, v těchto místech bydlel, také pracoval, poznal jeho atmosféru. Zčásti je tedy prostředí reálné, zčásti je fiktivní a tak podněcuje u dalších generací různé výklady. Největší tajemství, které prostupuje příběhy Rychlých šípů je spojeno s ježkem v kleci. Tento hlavolam můžeme považovat za fenomén, který symbolizuje tajemství, nejen ve vztahu k příběhům, které prožívá pětice odvážných chlapců. Toto tajemství, snahu o jeho rozluštění, provází již po několik generací nejen mnoho chlapců, ale i dívek.

Muzeum města Prahy si nijak neusnadnilo cestu, když si zvolilo toto téma, tedy: Město jako přízrak, aby dokumentovalo tento svět v příbězích Foglarových hochů. Příběhy se odvíjí v zatuchlých uličkách, mezi pobořenými zdmi, dvorky staré Prahy. Jistě, že nebylo snadné tuto atmosféru ve výstavních prostorách Domu u Zlatého prstenu vytvořit, i když podmínky zde byly svým způsobem dány. Původní prostory jsou citlivě doplněny mobiliářem pocházejícím z první poloviny 20. století. Jejich citlivé začlení vzbuzuje pocit naprosté autentičnosti. Doslova jedinečně působí například klubovna Rychlých šípů s dobovým křeslem, lampou, psacím strojem.

Celkovou atmosféru Prahy, od které nás v podstatě již bude dělit celé století, doplňuje výstava v nadzemní části galerie, představující soubor obrazů s pražskými motivy, od známých i méně známých výtvarníků, které se vážou ke stejnému časovému období Rychlých šípů, tedy první poloviny 20. století.

Pořadatele této výstavy jistě potěší velký zájem, a to napříč generacemi. Vždyť ty nejstarší by se musely už narodit v polovině 20. let 20. století. Ty následující generace měly možnost, někdy více, někdy méně, se s Rychlými šípy seznámit, a to jak v časopisecké, tak i knižní podobě. Je tu však jeden problém, který jistě napadne mnohého návštěvníka. Jak vlastně na příběh pěti kluků bude reagovat, ta dnešní, nejmladší generace. Vždyť je odchovaná naprosto jinou poetikou, ale také jinými ideály. Tady si možná tuto skutečnost uvědomili i autoři celkové koncepce výstavy. Atraktivní formou přiblížili právě ideje, sny, činy, charakterové vlastnosti party Rychlých šípů prostřednictvím jedinečného „reálného“ prostředí, města přízraků Staré Prahy, Foglarových Stínadel.

Výstava má být ukončena 4. září letošního roku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.