Závislost na otrocích

Glosa s podcastem: Ivan Hoffman píše o přílišné závislosti současné společnosti na energiích, například na plynu…

Na plynovou přípojku lze pohlížet dvěma způsoby. Jako na cenný zdroj energie anebo jako na rafinovanou past. Když jsme stavěli dům, napadlo nás obojí, i když to bylo ještě před tím, než plyn získal národnost, a začal se dělit na válečný tedy morálně nepřijatelný a na ten ekonomicky nevýhodný, ale mírový, neboť zkapalněný v demokracii. Kromě kondenzačního plynového kotle jsme zkrátka dům vybavili i krbovými akumulačními kamny na dřevo.

Nechat plynem ohřátou vodu proudit podlahovým topením je jednoznačně pohodlnější, než dělat v létě dřevo, a pak ho šest měsíců v roce přenášet z kůlny do domu, zatápět, přikládat a občas vynášet popel. Plynového kotle si vážím, umí mi ušetřit spoustu dřiny. Pokud do něj ale politolog Fiala odmítne nakupovat plyn, protože se mu „oškliví“ ruble, neobávám se, že bychom kvůli tomu zmrzli a nepochybně ušetříme.

S lidskou závislostí na energiích je to mimochodem v principu stejné, jako se všemi lidskými závislostmi. Třeba na alkoholu, tabáku, anebo na hazardu. Tak jako alkoholik říká, že kdyby chtěl, klidně by přestal s pitím, tvrdí i politici, že lze klidně existovat i bez Putinova plynu. V praxi se ale z alkoholiků jen vzácně stávají abstinenti, a rušení plynových přípojek se sotva stane protiválečnou samozřejmostí.

Lidská závislost na energiích souvisí s pokrokem. Člověk dnes spotřebovává mnohonásobně více energie, než kolik nezbytně potřebuje ke své existenci. Z výpočtů energetiků plyne, že každý člověk na světě spotřebovává energii rovnou práci 72 lidí – má tedy 71 energetických otroků. Američan má ale energetických otroků dokonce 139 a my v Evropě budeme také nad průměrem. Je tedy jasné, že existuje obrovský prostor pro lidské uskromňování.

Bez plynu, který představuje mnoho energetických otroků, budou muset více práce zastat lidé sami. Je tedy jasné, že člověk, navyklý na pohodlí, se nebude uskromňovat z přesvědčení, dobrovolně, ale jedině z nouze. Politiky čeká těžký úkol vysvětlit lidem, že s plynem, benzínem a elektřinou za dostupné ceny už dobře bylo, a budoucnost že patří těm, kteří se obejdou bez energetických otroků. Jak ale známe lidi, než by se vzdali pohodlí, raději si příště zvolí někoho, kdo jim koupí levný plyn.

Glosu najdete také v podcastové podobě (na YouTube ZDE):

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.