Embargo na ruské uhlí je pro německou ekonomiku „nepříjemné, ale únosné“, míní expertka

Na rozdíl od zemního plynu naznačily stávající zásoby černého uhlí a možnosti náhrady dovozu z Ruska, že se Německo s náhlým zastavením obchodu s uhlím v této zemi dokáže vyrovnat.

Clean Energy Wire: Podle Karen Pittelové z Institutu pro ekonomický výzkum (ifo) bude embargo na ruské uhlí, které schválila EU, pro německou ekonomiku „dočasně nepříjemné, ale snesitelné“. Hnědé uhlí by mohlo nahradit černé uhlí pro výrobu elektřiny, čímž by se uvolnila energie pro využití v průmyslových zařízeních. „Zvýšení cen uhlí v důsledku embarga by mělo být spíše krátkodobé,“ řekla Pittelová. Rusko by pravděpodobně hledalo jiné odběratele pro své uhlí. V roce 2021 Rusko dodávalo 57 % německého dovozu černého uhlí, ale v následujících měsících budou k dispozici alternativní zdroje, uvedla.

Evropská unie minulý týden zahájila pátý balíček sankcí vůči Rusku, který zahrnuje zákaz dovozu uhlí, informovalaagentura Bloomberg. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že opatření týkající se uhlí budou činit 4 miliardy eur ročně. Společnosti budou mít čtyři měsíce na ukončení kontraktů, než jim bude zakázáno uzavírat nové.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.