V Pákistánu odvolali premiéra

Odvolaný premiér Chán viní z vyvolání politické krize Spojené státy, kterým měla vadit spolupráce s Ruskem a Čínou.

Nedělní hlasování v pákistánském parlamentu odvolalo z úřadu dosavadního premiéra země Imrama Chána. Země se tak dostala do nejisté politické situace.

Hlasování v parlamentu bylo dramatické. Chánova politická strana opustila během jednání jednací sál. Nakonec ale 174 poslanců z celkového počtu 342 hlasovalo pro Chánovo odvolávání, tj. vyjádření nedůvěry.

Nový premiér byl volen v pondělí. K silným kandidátům patřil Šahbaz Šaríf, bratr bývalého pákistánského premiéra Nawaze. Šaríf stojí v čele největší ale vnitřně nejednotné opoziční strany. Při pondělním zvolení Šarífa jako nového premiéra, došlo k masové rezignaci asi stovky poslanců z Chánovy politické strany. Tato situace by mohla zkomplikovat Šarífovo vládnutí. Kromě toho v řadě velkých pákistánských měst došlo také k protestům Chánových příznivců.

Podle agentury AP došlo k politické krizi v Pákistánu jednak v souvislosti s ochlazením vztahů mezi Chánovou vládou a v zemi vlivnou armádou, jednak v kontextu ekonomické krize, která s sebou přinesla vyšší inflaci a oslabení pákistánské měny. Opozice Chána obviňovala ze špatného zvládání krize.

Naopak Chán tvrdí, že za jeho odvoláním stojí Spojené státy, které byly nespokojené s jeho nezávislou zahraniční politikou, konkrétně spoluprací s Čínou a Ruskem. Chán řekl, že USA vadila jeho cesta do Moskvy a jednání s Vladimirem Putinem 24. února, v den, kdy začal ruský útok na Ukrajinu. Hlavním tématem jednání v Moskvě byla stavba nového plynovodu. Spojené státy tato Chánova obvinění odmítly.

Parlamentní volby zatím nejsou plánovány až do srpna 2023. I kdyby nový premiér dal přednost předčasným volbám, nebudou se konat dříve než v říjnu, protože Pákistánská volební komise musí dokončit nové uspořádání volebních obvodů v souladu s cenzem, který se proběhl v roce 2017, volby se mohou konat až poté.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Shehbaz Sharif – CM Punjab Shehbaz Sharif, CC BY 2.0

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.