Chile oznámilo plán hospodářské obnovy ve výši 3,7 miliardy dolarů

Podle chilského prezidenta je povinností vlády pracovat na zmírnění problémů země. Na pořadu dne jsou dotace, vytvoření půl milionu nových pracovních míst a zvýšení minimální mzdy.

Chilský prezident Gabriel Boric oznámil minulý týden plán hospodářské obnovy ve výši 3,7 miliardy dolarů. Plán zahrnuje mj. zvýšení minimální mzdy či dotace a financování pro hospodářská odvětví, která stále bojují s dopady pandemie.

Cílem je vytvoření půl milionu pracovních míst a zvýšení minimální mzdy v zemi z asi 434 dolarů na skoro 500 dolarů za měsíc. Mělo by k tomu dojít do konce letošního roku.

Levicový prezident Boric řekl, že země prožívá těžké časy a povinností vlády je „pracovat na zmírnění starostí, které lidi trápí.“

S odvoláním na rostoucí ceny a inflaci řekl, že vláda po zbytek roku zmrazí jízdné ve veřejné dopravě a bude dotovat ceny pohonných hmot. Kromě toho oznámil 15% zvýšení potravinových stipendií pro studenty.

Plán zahrnuje i další kroky: dotace pro rodiče malých dětí, jednorázovou platbu pro kulturní pracovníky a vytvoření fondu místní samosprávy ve výši 300 milionu dolarů, který se má využít na budování infrastruktury. Vláda také nabídne financování samostatným horníkům a 100 000 malých podniků bez přístupu k bankovním půjčkám.

Chilská centrální banka minulý měsíc snížila prognózu hospodářského růstu na rok 2022 a předpověděla roční inflaci, která by mohla dosáhnout 8,2 %.

Ilustrační foto: Autor – Mediabanco Agencia – Debate Anatel 15 11 2021, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112558638

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.