Ekonomická síla Ukrajiny klesla na polovinu

Podle odhadů Světové banky se v důsledku ruské agresivní války sníží v letošním roce ekonomický výkon Ukrajiny téměř o polovinu. HDP se podle prognózy propadne oproti předchozímu roku přibližně o 45 %.

Organizace však upozornila, že „rozsah hospodářského kolapsu“ bude záviset na „délce a intenzitě války“. Ještě v lednu, tedy před vypuknutím války na konci února, Světová banka ve své prognóze očekávala pro Ukrajinu hospodářský růst kolem tří procent.

„Domácí poptávka se hroutí, podniky se zavírají,“ řekla viceprezidentka Světové banky pro Evropu a Střední Asii Anna Bjerdeová. „Přibližně 50 % ukrajinského exportu se dříve přepravovalo přes Černé moře, což je nyní samozřejmě stěží možné,“ dodala Bjerdeová. „Navíc se bojuje hlavně v regionech, které vytvářejí polovinu ukrajinského HDP.“

Světová banka také varuje, že podíl obyvatel Ukrajiny žijících v chudobě se pravděpodobně zvýší z 1,8 % na 19,8 %.

V důsledku války se v letošním roce sníží i ekonomiky dalších států v regionu, včetně Běloruska, Moldavska, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu.

Světová banka připravuje balíček pomoci pro Ukrajinu ve výši 1,5 miliardy dolarů

Světová banka připravuje balíček podpory pro válkou zničenou Ukrajinu ve výši 1,5 miliardy dolarů, včetně platby 1 miliardy dolarů z fondu pro rozvoj nejchudších zemí, oznámil v úterý prezident Světové banky David Malpass.

Malpass uvedl, že tento balíček umožnilo pondělní schválení pomoci ve výši 1 miliardy dolarů Mezinárodní rozvojovou asociací (IDA) dárcovskými a přijímajícími zeměmi, jakož i platba IDA ve výši 100 milionů dolarů sousednímu Moldavsku. Malpass uvedl, že podpora banky pomáhá Ukrajině poskytovat důležité služby, včetně vyplácení mezd pro nemocniční personál, důchodů a sociálních programů. „Světová banka byla založena v roce 1944, aby pomohla Evropě obnovit se po druhé světové válce. Stejně jako tehdy budeme připraveni pomoci Ukrajině s obnovou, až přijde čas,“ řekl Malpass.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.