Ruskou ropu a plyn bude možné nahradit během 5 až 10 let

Ruský vicepremiér vyslovil názor, že ruské zdroje nejde na světovém trhu adekvátně nahradit a apeloval na racionalitu evropských politiků.

Nahradit ruskou ropu a plyn na světovém trhu nebude v příštích 5 až 10 letech možné. Tuto prognózu vyslovil ruský místopředseda vlády Alexander Novak v článku zveřejněném v časopise Energy Policy.

Novak v článku připomíná, že prohlášení o možném zastavení dodávek energií z Ruska už způsobila výrazné cenové skoky na světových trzích. Od zahájení invaze na Ukrajinu dosáhly spotové ceny plynu svého maxima 7. března 2022, kdy cena 1 000 m3 dosáhla 4 000 dolarů.

Novak píše, že podíl dodávek ropy do Evropské unie z Ruska dosahuje 30 %, z toho plynu 40 % a uhlí zhruba třetina všech objemů, které EU nakupuje v zahraničí

Podle Novakova mínění nemá Evropa dostatečnou infrastrukturu, aby mohla nahradit dodávky ruského plynu z plynovodů zkapalněným zemním plynem (LNG). Navíc v případě, že by cena LNG v Asii vzrostla, mohly by být objemy přesměrovány tam, a nikoli do EU. Například 14. dubna stálo 1 000 m3 plynu v Evropě přibližně 10 020 EUR. V Asii se jednalo o 11 700 dolarů za stejný objem.

Novak v článku upozornil na skutečnost, že Rusko loni dodalo do EU téměř desetkrát více plynu než USA plánují v roce 2022. Na Německo, největšího evropského odběratele ruského plynu, připadá více než 50 miliard metrů krychlových. Celkový objem vývozu Gazpromu do zemí mimo Společenství nezávislých států (včetně Turecka a Číny) dosáhne v roce 2021 objemu 185,1 miliardy m3.

Ruský vicepremiér také uvedl, že několik kupujících již souhlasilo s převodem plateb za plyn na rubly v souvislosti s březnovým nařízením prezidenta Vladimira Putina platit za dodávky plynu v ruské měně.  Novak tento krok v článku obhajoval: „Převod plateb za plyn na národní měnu ruskou stranou je logický a je způsoben objektivními důvody – snahou získat platbu za dodané zboží se 100% zárukou.“  Novak se snažil apelovat na racionalitu evropských politiků, když tvrdil, že ruské energetické zdroje nemají nyní v Evropě dostatečnou náhradu.

Více se dočtete v článku zde (v ruštině).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.