Italští vinaři se obávají, že ztratí celý východní trh

Válka na Ukrajině není jen humanitární tragédie, ale má dopad i na italský a světový vinařský průmysl.

„Škody na vývozu by mohly být z dlouhodobého hlediska nevratné: na vině je problém s plynem, devalvace rublu a prudký růst cen surovin. Zejména šumivá vína budou postižena,“ upozornila prezidentka Federvini (Italská federace průmyslových výrobců, vývozců a dovozců vín) Micaela Palliniová pro list La Repubblica.

V posledních letech se italští výrobci vín hodně zaměřovali na Moskvu a Itálie je hlavním dodavatelem vína do Ruska, ale také na Ukrajinu: v roce 2021 činil nákup italského vína těmito dvěma zeměmi přibližně 400 milionů eur, což je téměř 6 % veškerého vývozu vína z Itálie. Balíček sankcí uvalených na Rusko Evropskou radou sice víno ušetřil, sankce zakazují dodávky do Moskvy pouze u lahví nad 300 eur, ale trh je stále paralyzován a na obzoru nejsou žádné vyhlídky. „Postupná eskalace vyvolala další napětí v cenách všech surovin, včetně zemědělských, a to jak přímým odrazem role Ukrajiny a Ruska ve světových dodávkách, tak nepřímo jako reakce trhu na politickou nestabilitu a nejistotu vyplývající z dopadů sankcí,“ uvedla Palliniová.

Palliniová se také obává, že „přijdou protisankce, které ještě více ztíží další obchodování [s Ruskem]. Ztráta východního trhu by byla pro naše společnosti velmi vážná.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.