Itálie si zajistila plyn v Africe

Itálie dosud dovážela většinu plynu z Ruska, to se nyní ovšem změní.

Itálie se stává méně závislou na ruském plynu. Od roku 2023 má z Konžské republiky pocházet 4,5 miliardy metrů krychlových zkapalněného zemního plynu (LNG), jak oznámil italský dodavatel energie ENI. Generální ředitel společnosti, která je částečně ve vlastnictví státu, navštívil africké země společně s italským ministrem zahraničí Luigim Di Maiem a ministrem pro ekologickou restrukturalizaci Robertem Cingolanim. Den předtím již delegace dosáhla další „důležité dohody“ o dalších dodávkách plynu s Angolou. Ve hře jsou také dodávky z Alžírska a Kataru.

Pokud jde o plyn, může se Itálie spolehnout také na Ázerbájdžán díky Transadriatickému plynovodu (TAP). V loňském roce Ázerbájdžán dodal do Itálie přibližně 7 miliard metrů krychlových plynu. Pokud se udrží současné tempo růstu těžby, může množství dosáhnout do konce letošního roku 9,5 miliardy metrů krychlových.

V Ázerbájdžánu je registrováno více než 100 italských společností působících v různých oborech. Italské firmy mají na ázerbájdžánské projekty v zemi i mimo ni uzavřeny kontrakty v hodnotě více než 10 miliard eur (11,8 miliard dolarů). Celková výše ázerbájdžánských investic v italské ekonomice se odhaduje na přibližně 1,7 miliard eur (2 miliardy dolarů), přičemž Itálie v Ázerbájdžánu investuje přibližně 770 milionů eur (910,8 milionů dolarů).

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.