Indie více než zdvojnásobila dovozy ruské ropy

Washington dal najevo, že nemá námitky proti tomu, aby Dillí nakupovalo ruskou ropu za nižší než tržní ceny.

Podle propočtů agentury Reuters nakoupila Indie od Ruska za poslední dva měsíce více než dvojnásobek ropy než za celý rok 2021. Indické rafinerie nakupovaly zlevněnou ropu, které se ostatní země vyhýbaly.

Indické rafinérie objednaly od 24. února nejméně 40 milionů barelů ruské ropy, tvrdí Reuters na základě svých propočtů. Pro srovnání – celkový dovoz ruské ropy do Indie činil za celý loňský rok 16 milionů barelů.

Indie je třetím největším světovým dovozcem a spotřebitelem ropy, dováží více než 85 % své spotřeby, která činí 5 milionů barelů denně. Indické rafinerie nyní nakupují levnější ruskou ropu, aby částečně vyrovnaly dopad vyšších oficiálních prodejních cen některých producentů, jako je Saúdská Arábie.

Podle Reuters nákup ruské ropy soukromými rafinériemi Reliance Industries a Nayara Energy převyšuje dovozy státních rafinérií Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum Corp a Bharat Petroleum Corp.

Řada dovozců se v důsledku západních sankcí proti Rusku začala ruské ropě vyhýbat, což vedlo ke zlevnění ruské ropy na rekordní úroveň. Indické společnosti ji nyní nakupují formou „delivered basis“, kdy prodejce zajišťuje i přepravu po moři do místa dodání a pojištění nákladu.

Nové Dillí sice vyzvalo k okamžitému příměří na Ukrajině, postup Moskvy však výslovně neodsoudilo. Indický ministr ropného průmyslu Hardeep Singh Puri uvedl, že indické nákupy z Ruska představují jen nepatrný zlomek celkové potřeby ropy v zemi.

Washington dal najevo, že nemá námitky proti tomu, aby Dillí nakupovalo ruskou ropu za nižší než tržní ceny. Také ale varoval před prudkým nárůstem dovozu, protože by to mohlo brzdit reakci USA na válku na Ukrajině.

Plné zavedení evropských a amerických sankcí od poloviny května by mohlo indický dovoz ropy z Ruska snížit, očekávají se totiž problémy v logistice, včetně pojištění, cisteren a platebního mechanismu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.