Bolsonaro by mohl vyhrát prezidentské volby v Brazílii

Pandemie mizí ze životů Brazilců, život se vrací do normálu, všichni chtějí zapomenout. Lula da Silva nyní těžko osloví například silnou skupinu evangelických voličů.

Brian Winter míní, že brazilský prezident Jair Bolsonaro by navzdory všemu mohl najít způsob, jak vyhrát letošní říjnové prezidentské volby nebo přinejmenším dosáhnout toho, aby byly nepřehledné.

Většina důvěryhodných průzkumů sice stále ukazuje, že bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva vede před Bolsonarem o 15 a více procentních bodů, jenže rozdíl se stále zmenšuje.  V brazilské politice i veřejnosti je dost lidí podle Wintera přesvědčeno, že volební klání může dopadnout jakkoli a prozatím se zdá, že se půda mění ve prospěch současného prezidenta. Otázkou je proč.

Zaprvé, pandemie skončila a společnost ji začíná vnímat i díky únavě jako uzavřenou kapitolu. Jeden z nových průzkumů veřejného mínění ukázal, že většina Brazilců poprvé od počátku pandemie hodnotí Bolsonarovo jednání během pandemie jako „dobré“ nebo „v pořádku“, což pravděpodobně odráží úlevu, že tato kapitola se nyní zdá být u konce.

Předpokladem je, že pokud je pandemie pryč, voliče budou zajímat jiná témata, například ekonomika, což je ale komplexní otázka. Celkově je hospodářská aktivita v Brazílii stejně jako po většinu posledního desetiletí v útlumu. Země očekává, že HDP letos vzroste pouze o 0,5 %, což je jedna z nejhorších prognóz pro všechny ekonomiky mimo Rusko a Ukrajinu. Na druhou stranu nezaměstnanost v únoru klesla na 11,2 %, což je nejnižší úroveň za daný měsíc od roku 2016. Přibližně čtvrtina Brazilců žije v domácnostech, které dostávají „Auxilio Brasil“, Bolsonarovu verzi sociálních programů z dob Luly. Zemědělský sektor je na vzestupu a brazilská měna je letos nejvýkonnější hlavní měnou na světě. Jakékoli hospodářské oživení v roce 2022 může spotřebitelům připadat jako zjevení vzhledem k dlouhodobým ekonomickým problémům země, píše Winter.

To by mohlo Bolsonarovi umožnit bojovat ve volbách v relativně příznivém terénu a zaměřit se na otázky „hodnot“. Součástí takové kampaně bude snaha vykreslit Lulu a jeho Stranu pracujících (PT) jako radikální levičáky, kteří nemají nic společného s Brazílii, která je dnes sociálně konzervativnější a je v ní víc evangelikálních křesťanských voličů než před dvaceti lety, když Lula poprvé kandidoval.

Jak autor uvádí, Lulův institut sdílel před dvěma týdny na svém oficiálním Twitteru fotografii, na níž populární umělec a drag queen Pablo Vittar mává vlajkou Luly na hudebním festivalu.

Někteří v Brazílii míní, že prosazování progresivního programu ve stylu USA nebo Evropy v zemi, kde 51 % respondentů v nedávném průzkumu souhlasilo s tvrzením, že „reklamy s homosexuálními páry by měly být zakázány, aby se ochránily děti“, prezidentské volby Lulovi prohraje.  Pouze jeden ze čtyř Brazilců například podporuje legalizaci potratů. Proto byli i někteří příznivci strany PT zmateni, když Lula nedávno prohlásil, že potraty by měly být volně dostupné jako „otázka veřejného zdraví“. Tento postoj je radikálnější než dříve a vyvolal skutečnou bouři komentářů na sociálních sítích. Bolsonaro a Lula mají v současné době vyrovnaný poměr (37 % -34 %) mezi evangelíky, kteří tvoří asi třetinu voličů.

Favoritem říjnových prezidentských voleb v Brazílii je stále Lula, nejtalentovanější brazilský politik posledního půlstoletí. Bolsonarovi se však zjevně otevřelo okno příležitosti. I kdyby prezident nezvítězil přímo, získání několika málo bodů by mohlo Bolsonarovi umožnit využít taktiku Donalda Trumpa a pokusit se zpochybnit výsledek voleb. Je to manévr, na který se podle mnohých připravoval více než rok. Mezitím se sázky na Bolsonarovu podporu stále zvyšují: 79 zákonodárců, tedy asi 15 % sněmovny, nedávno změnilo stranickou příslušnost, aby se stali součástí prezidentovy koalice. Vypadá to na volby s otevřeným výsledkem…

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.