Ruský trh s osobními auty se za první čtvrtletí propadl o skoro 30 %

V Rusku se nejvíce prodávaly pickupy a crossovery a SUVy. Nejméně některé typy osobních aut, například Škoda Octavia.

V prvním kvartálu letošního roku činil prodej nových osobních automobilů v Rusku 255 400 kusů. Je to meziroční pokles o 29,7 %. Odborníci z ruské analytické agentury Autostat konstatují, že negativní dynamika byla zaznamenána ve všech segmentech ruského trhu s automobily.

Nejméně se snížil prodej pickupů ( o -4,7 %) a crossoverů a SUV. Těch se prodalo v prvním čtvrtletí – 38 100 kusů. Segment SUV se tak na celkovém objemu ruského trhu podílel 54,1 %. Lídrem je zde Hyundai Creta (10,1 tis. kusů), dále LADA Niva (9,3 tis. kusů) a Renault Duster (8,5 tis. kusů).

Prodeje vozů v segmentu B, tj. osobních aut,  dosáhly v prvním čtvrtletí 86 000 kusů. To je každý třetí prodaný nový osobní automobil. První místo mezi nimi zaujímá Kia Rio s 17 tis. prodanými kusy, dále LADA Vesta (16,3 tis. kusů) a LADA Granta (15,2 tis. kusů).

Podíl každého ze zbývajících segmentů nedosáhl ani 4 %.

Infografika ukazuje konkrétnější obrázek poklesů prodeje aut na ruském trhu. K největšímu poklesu došlo v případě větších osobních aut, kde se jednalo o pokles o 44 %.

Ve srovnání konkrétních značek jsou čísla nejméně příznivá pro model Škoda Octavia, kde se jednalo o pokles prodejů o 61,2 %, hůře na tom byl jenom model Kia K5, kde se jednalo o 76,8% pokles. Bližší informace a srovnání najdete v původním článku (rusky) zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.