Nahradí Jižní Korea částečně Indii ve Čtyřspolku?

Postavení doposud nenápadné Jižní Koreje by se v oblasti Indo-Pacifiku mohlo změnit také v důsledku třenic mezi USA a Indií.

Probíhající konflikt na Ukrajině a zvolení nového konzervativního vedení v Soulu by mohly změnit postavení Jižní Koreje v širším indo-pacifickém geopolitickém prostoru, napsal komentátor Asia Times Richard Heydarian. Jižní Korea doposud hrála spíše omezenou zahraničněpolitickou roli. Nyní by mohla být alternativou Indii ve Čtyřspolku, bezpečnostním svazku USA, Indie, Austrálie a Japonska. Nové Dillí dalo přednost pokračování spolupráce s Ruskem navzdory válce na Ukrajině a tlaku USA.

Nejvyšší indičtí představitelé otevřeně zpochybnili jak morální převahu Ameriky, tak  i možnost snížit dovoz ruských zbraní a energie do této jihoasijské země. Mezitím cesta ministra zahraničí Anthony Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina ukázala, že USA nemají v úmyslu nic menšího než kompletní zadržování (containment) Ruska.  Znovuobjevení strukturálních třenic ve vztazích mezi USA a Indií připravilo půdu pro potenciální vznik alternativní čtyřky v Indopacifiku, míní autor.

Jižní Korea je klíčovým hráčem v širokém úsilí o zachování řádu založeného na pravidlech v indo-pacifickém regionu pod vedením USA. Země je nejen úspěšnou ekonomikou, ale také exportérem moderních zbraní. Jižní Korea  bude pravděpodobně usilovat o významnější roli ve vznikajících strategických uskupeních Quad Plus a G7 Plus. Nově nastupující jihokorejský prezident už v tomto ohledu naznačil zájem země o zapojení se do těchto struktur. Autor shrnuje zahraničněpolitické priority budoucího prezidenta, včetně jeho  podpory amerického systému THAAD, který by měl posílit odstrašovací potenciál země.

Ovšem že Indie zůstane důležitá a bude se i nadále orientovat na Západ, píše dále Heydarian. Naznačují to podle něj nedávná jednání mezi indickým premiérem N. Módím a prezidentem USA J. Bidenem i další jednání mezi Módím a britským premiérem B. Johnsonem. Nicméně strukturální napětí mezi Indií a Západem zůstane realitou.

Jun Sok-jol se zavázal k „nové éře spolupráce“ s Čínou, která je založena na vzájemném respektu, nikoli na podřízenosti. Hodnotově založený, čínsky skeptický zahraničněpolitický postoj nastupujícího jihokorejského prezidenta má velký význam právě proto, že se tato asijská země nenápadně stává významným hráčem na světových obranných trzích, jak článek detailně ukazuje.

Heydarian dochází k závěru, že Jižní Korea pod vedením Jun Sok-jola pravděpodobně využije silný obranný průmysl a moderní ozbrojené síly země k získání větší role společně s USA a dalšími klíčovými spojenci.

Doposud nenápadná Jižní Korea by se mohla stát  v následujících letech nezávislou silou, s níž je třeba počítat, a také klíčovým hráčem v integrované strategii odstrašování v indo-pacifickém regionu s cílem zadržovat Čínu.

Psali jsme:


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.