Bolsonarova vláda zapečetila informace o jednání v Moskvě

Dokumenty, které se týkají únorového jednání Bolsonara v Rusku, budou nedostupné na pět let.

Administrativa brazilského prezidenta Jaira Bolsonara zapečetila dokumenty, které se týkají únorové návštěvy Bolsonara v Ruské federaci. Dokumenty tak budou v souladu s brazilskými zákony dostupné až za pět let, v roce 2027.

Ministerstvo zahraničí před tím odmítlo poskytnout levicové straně Socialismus a svoboda (Psol) jakékoliv záznamy a další shrnutí jednání, které Bolsonaro a jeho ministři v Moskvě vedli. Podle tvrzení ministerstva by zveřejnění těchto dokumentů mohlo poškodit probíhající dohody a odkrýt informace, které byly získány od jiných zemí. Ministerstvo dále odmítlo informovat o tom, kdo Bolsonara na třídenní cestě do Ruska doprovázel a proč se v Rusku zdržoval ve stejnou dobu jeden z Bolsonarových synů, Carlos.

Tento postup není ojedinělý. Brazilská vláda nedávno zapečetila informace o setkáních prezidenta se dvěma evangelickými pastory, kteří čelí obvinění z korupce na ministerstvu školství a s prezidentem se sešli celkem 35krát. Vláda tyto informace zapečetila na 100 let.

Ilustrační foto: Autor – Palácio do Planalto – https://www.flickr.com/photos/51178866@N04/51885729559/, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.