Španělsko: Premiér a ministryně obrany byli špehováni Pegasem

Aféra, která hýbe Španělskem, nabrala další rozměr.

Ministr pro předsednictví Félix Bolaños na sváteční tiskové konferenci v Madridu uvedl, že mobilní telefony premiéra Pedra Sáncheze a ministryně obrany Margarity Roblesové byly v loňském roce infikovány softwarem navrženým izraelskou společností NSO, který je již předmětem mnoha vyšetřování po celém světě.

Odsoudil „nesmírně závažné skutečnosti“ a zdůraznil, že vláda nemá jen podezření, ale jistotu, že se jedná o „vnější“ útoky, aniž by uvedl, že pocházejí z cizí země. „Jsme si naprosto jisti, že šlo o útok zvenčí (…), protože ve Španělsku, v demokracii, jako je ta naše, jsou všechny zásahy prováděny oficiálními orgány a se soudním povolením,“ vysvětlil. „V tomto případě však ani jedna z těchto okolností nenastala,“ pokračoval Bolaños. Proto (…) „nepochybujeme o tom, že šlo o vnější zásah“.

Vláda v pondělí podala stížnost k Národnímu soudu, který je zodpovědný za případy národního nebo mezinárodního významu, jako je terorismus, aby zajistil, že budou zveřejněny všechny skutečnosti, řekl. Po instalaci umožňuje Pegasus přístup k e-mailu, datům nebo vzdálenou aktivaci kamer a mikrofonů smartphonu.

Vláda zatím nezná „povahu ukradených informací a stupeň jejich citlivosti“.

Tato odhalení přicházejí uprostřed krize ve Španělsku mezi vládou socialisty Sáncheze a kruhy podporujícími nezávislost v severovýchodním Katalánsku, které obviňují Národní zpravodajské centrum (CNI) ze špionáže pomocí programu Pegasus.

Podle Bolañose se nadále vyšetřuje, zda byli pomocí programu Pegasus špehováni i další členové španělské vlády.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.