Gael de Santis: Autonomní Francie nebo EU nestačí, musí být sociální

Rozhovor: V novém rozhovoru o výsledcích voleb ve Francii nabízíme francouzský a levicový pohled na prezidentské volby a jejich domácí i zahraniční dopady.

Gael de Santis je mezinárodní redaktor předního francouzského levicového časopisu L’Humanite. V rozhovoru pro Cross-Border Talks hovořil o francouzských prezidentských volbách v roce 2022:

  • Jaké jsou zájmy, které Macron a Le Penová reprezentují, jaké jsou jejich politické styly a podstata; třídní analýza výsledků prvního a druhého kola prezidentských voleb;
  • geopolitické postavení Francie v Evropě a ve světě během druhého funkčního období Emmanuela Macrona (jehož součástí je zájem o zapojení Ruska, pokud krize na Ukrajině skončí během 1-2 let);
  • povaha francouzských zájmů v jihovýchodní Evropě: sociální dumping, boj proti korupci, společná obrana EU;
  • vnitřní a vnější výzvy pro Macrona během jeho druhého funkčního období.

Rozhovor je k dispozici v angličtině s českými titulky ZDE.

Crossborder Talks neboli Rozhovory přes hranice jsou původně polsko-bulharským projektem, který chce přinášet pohledy na aktuální otázky hlavně z pohledu středovýchodní Evropy. Rozhovory jsou v angličtině a díky finanční podpoře transform!europe se mohou realizovat jako překlady v různých jazycích. Od dubna budeme na Crossborder Talks spolupracovat pravidelně a budeme se snažit přinášet zajímavá témata a hosty z celého regionu i mimo něj.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.