Z mořské vody získáte pitnou vodu pouhým stisknutím tlačítka

Vědci sestrojili přenosnou odsolovací jednotku, která vyrábí čistou pitnou vodu bez použití filtrů nebo vysokotlakých čerpadel.

Odsolovací jednotku vyvinuli výzkumníci z Massachusettského technologického institutu (MIT). Zařízení o velikosti kufru váží méně než 10 kg, je uživatelsky přívětivé (spouští se stisknutím jediného tlačítka) a je napájeno malým přenosným solárním panelem.

Na rozdíl od jiných přenosných odsolovacích jednotek, které vyžadují průchod vody filtry, toto zařízení využívá k odstranění částic z pitné vody elektrickou energii (je využívána technika zvaná polarizace koncentrace iontů ICP a elektrodialýza).

Eliminace potřeby výměny filtrů výrazně snižuje požadavky na dlouhodobou údržbu. To by mohlo umožnit nasazení jednotky v odlehlých oblastech s omezenými zdroji, například v komunitách na malých ostrovech nebo na palubách námořních nákladních lodí. Mohla by být také využívána na pomoc uprchlíkům prchajícím před přírodními katastrofami nebo vojáky provádějícími dlouhodobé vojenské operace.

Podrobnější informace najdete zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.