Evropské embargo na ruskou ropu naráží na první problémy

„Evropští představitelé by měli zvážit vážné hospodářské a politické náklady okamžitého zákazu nákupu ruské ropy,“ uvádí profesorka ekonomie Eszter Wirthová ve svém příspěvku pro The Conversation.

Šesté kolo sankcí EU proti Rusku zahrnuje zákaz dovozu ruské ropy a vztahuje se na všechny druhy ropy: surovou, rafinovanou, dováženou ropovody, silniční a jakoukoli loď registrovanou pod vlajkou členského státu EU. Zavádění by probíhalo postupně s cílem najít alternativní zdroje: nákup ropy by skončil za šest měsíců a rafinovaných produktů do konce roku 2022.

Hlavními odběrateli ruské ropy jsou podle množství Německo, Polsko a Nizozemsko. Nejsou to však tyto země, kdo se nejvíce staví proti embargu, ale řada menších východoevropských zemí, které vytvářejí nové trhliny v bloku.

Družba, potrubí přátelství

Podle nejnovějších údajů Evropské komise dovezla EU v roce 2021 z Ruska 27 % ropy a 45 % zemního plynu. Maďarsko, Slovensko, Chorvatsko a Česká republika odebírají většinu ropy prostřednictvím ropovodního systému Družba, který byl vybudován během studené války a přepravuje ropu ze Sibiře do střední Evropy.

Rafinerie v těchto čtyřech zemích byly speciálně navrženy pro zpracování ruské ropy, obecně známé jako uralská ropa. Jsou schopny rafinovat i jiné druhy ropy, ale méně efektivně a s vyššími náklady. Proto se zdráhají přijímat jiné suroviny. Jsou také vnitrozemské, takže by musely dovážet saúdskou, nigerijskou, mexickou nebo americkou ropu z jiných částí EU.

Z těchto důvodů se Evropská komise rozhodla prodloužit přechodné období do konce roku 2024. Maďarský populista Viktor Orbán se však staví proti a požaduje prodloužení smlouvy o pět let nebo další finanční pomoc na modernizaci energetické infrastruktury země a záštitu. Maďarská ekonomika dováží 65 % ropy a 85 % plynu z Ruska.

Orbán navíc založil svou popularitu na vřelých vztazích s Putinem, díky nimž si zajistil slevy na nákup uhlovodíků a nabízel je za ceny dotované daňovými poplatníky.

Několik měsíců před volbami nařídil maďarský premiér zmrazení cen pohonných hmot, aby získal hlasy voličů, což způsobilo ztráty menším čerpacím stanicím a výpadky v zásobování – opatření přispělo k tomu, že Slováci a Rakušané využili mnohem nižších cen k tomu, aby překračovali hranice a tankovali.

Další olej do ohně inflace?

Chemické složení rafinovaných produktů je méně rozmanité než u ropy. Důvodem je skutečnost, že benzin, diesel a nafta musí v celé EU splňovat přísné požadavky, aby byly připraveny ke spotřebě. Lze je vyrábět ze surové ropy různého zeměpisného původu.

EU by se snažila vyloučit dovoz rafinovaných produktů, které by byly vyrobeny z ruské ropy, z jakéhokoli místa na světě. To by prohloubilo nedostatek dodávek pohonných hmot (zejména nafty) a zvýšilo inflaci v zemích EU.

Evropští představitelé by měli zvážit vážné hospodářské a politické náklady okamžitého zákazu nákupu ruské ropy. Pokud by Rusko dobrovolně přerušilo dodávky uhlovodíků, bylo by snadné obvinit Putina z negativních důsledků. Pokud však zákaz zavedou evropské vlády, riskují, že se jejich občané přikloní k extremistickým stranám v situaci, kdy už tak dochází k vysokým ztrátám kupní síly.

Příliš dlouhé prodloužení by však Putinovi poskytlo čas na nalezení alternativních odběratelů ropy a mohl by pokračovat v těžbě pro evropský trh ještě několik let.

V infrastruktuře pro přepravu ropy do Asie stále existují úzká místa, takže pokud by Rusko nemohlo vyvážet do Evropy, muselo by zastavit některé ropné vrty. Podle profesora Georgetownské univerzity Thanea Gustafsona však zastavení těžby ropy nepřipadá v úvahu: ropa na dně již vyvrtaných vrtů by se stala voskovitou, zablokovala by vrty a znemožnila by jejich budoucí těžbu.

Páté kolo sankcí EU proti Rusku zahrnovalo zastavení dovozu veškerého ruského uhlí a šesté kolo chce zákaz rozšířit na veškerou ruskou ropu. A zde se začaly projevovat rozdíly mezi členskými státy. Reakce naznačují, že pokud by se budoucí balíčky sankcí týkaly i ruského plynu, byl by boj ještě tvrdší.

 

O autorce: Eszter Wirthová (Profesorka mezinárodní ekonomie, ICADE Universidad Pontificia Comillas).

Zdroj: The Conversation, „El embargo europeo sobre el petróleo ruso tropieza con los primeros baches“ (12.05.2022)

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.