Německo chce urychlit proces schvalování nových projektů

Německá spolková vláda a zemské vlády uzavřou pakt o urychlení infrastrukturních projektů.

Clean Energy Wire: Německá spolková vláda a vlády spolkových zemí se 2. června sejdou, aby uzavřely „pakt o urychlení plánování, povolování a realizace“ infrastrukturních projektů, z nichž mnohé mají zásadní význam pro postup energetické transformace, píše Steven Hanke v deníku Tagesspiegel Background. V návrhu závěrečného prohlášení pro setkání kancléře Olafa Scholze a zemských premiérů německých regionů se uvádí, že urychlení plánovacích a schvalovacích postupů jako celostátního úsilí má rozhodující význam pro úspěch transformačních procesů, píše Tagesspiegel. To se podle dokumentu týká zejména dopravní infrastruktury a rozšiřování energetických a komunikačních sítí. Spolková vláda a spolkové země by se měly zavázat k včasnému zapojení veřejnosti a dotčených subjektů, k dostatečnému personálnímu zajištění úřadů a soudů a k digitalizaci postupů.

Německá vláda uvedla, že zavede legislativu, která urychlí projekty, jež jsou klíčové pro dosažení klimatické neutrality země do roku 2045. Vláda například zvýšila cíl podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie do roku 2030 na 80 %, ale schválení nové větrné elektrárny často trvá několik let kvůli složité regulaci týkající se ochrany životního prostředí a také kvůli odporu místních obyvatel.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.