EU viní Apple ze zneužití dominantního postavení

Evropská komise obvinila na začátku května Apple z narušování tržního prostředí tím, že blokuje konkurenci pro bezkontaktní platby na Apple Pay.

Podle Financial Times tím Apple riskuje značnou pokutu. Politika ochrany hospodářské soutěže patří mezi tzv. koordinované politiky EU. Tato politika spadá do kompetence Evropské komise (EK), která proklamuje, že žádná firma nemůže omezovat soutěž dohodami se svými konkurenty, zneužíváním dominantního postavení na trhu nebo subvencemi. Obvinění vznesené antimonopolními vyšetřovateli z Evropské komise by mohlo tentokrát přijít Apple skutečně draho.

Podle slov výkonné viceprezidentky instituce EK zodpovědné za hospodářskou soutěž, Margrethe Vestagerové, Apple „omezuje přístup k technologii nezbytné k vývoji konkurenčních řešení mobilních peněženek na svých zařízeních“. Brusel konstatuje, že americká nadnárodní společnost brání svým konkurentům v přístupu k technologii bezkontaktních plateb na své platformě Apple Pay, kterou využívají stovky milionů uživatelů iPhonů. Pokud se zneužití dominantního postavení potvrdí, může toto porušení zákonů trhu a narušení konkurenčního prostředí vést k pokutě dosahující až k 10 % celosvětového obratu společnosti, odhaduje Financial Times. “Takové jednání by porušilo naše pravidla hospodářské soutěže,” připomíná Margrethe Vestagerová, která od svého nástupu do funkce v roce 2014 vedla již několik podobných soudních sporů proti Applu.

Podle Financial Times je EK velmi aktivní v oblasti regulace technologických společností. Nedávno například obvinila Apple, že na své platformě Apple Store znevýhodňuje konkurenty. Přijala také dva nové významné zákony v antimonopolní oblasti, především jde o zákon o digitálních trzích (DMA), jehož cílem je regulovat monopol velkých technologických platforem. „Apple Pay je jen jedním z mnoha způsobů, jak provádět platby pro evropské spotřebitele,“ brání se tentokrát Apple. Tento software je ovšem „jediným platebním řešením dostupným v rámci bezkontaktních plateb nainstalovaným na mobilním operačním systému Apple iOS,“ poznamenává Brusel, který odhaduje, že nadnárodní společnost již má hegemonii na trhu chytrých telefonů a dominantní postavení na trhu mobilních peněženek.

Více informací najdete v tomto článku (francouzsky)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.