Rozhodnutí o povolení nošení burkin ve světle francouzského práva a zvyklostí

V uplynulém týdnu obletěla Evropu zpráva o povolení nosit burkini v některých francouzských bazénech. Ve Francii tato novinka vyvolala obrovské pnutí a dalekosáhlou diskusi.

Rozhodnutí přijalo město Grenoble na popud starosty Érica Piollea. Pro koupání ve veřejných bazénech byla většinou 29 hlasů pro oproti 27 hlasům proti přijata nová pravidla spočívající v povolení nošení burkin, speciálního koupacího úboru pokrývajícího celé tělo kromě chodidel a obličeje. Toto choulostivé téma vzbudilo celostátní politickou kontroverzi a záležitost je bedlivě sledována i francouzským ministerstvem vnitra. Starosta Piolle projevil svůj názor, že nic nebrání nošení náboženského oděvu ve veřejném prostoru včetně koupaliště. „Rušíme zákazy oblékání: počítají se pouze zdravotní a bezpečnostní pravidla,“ zveřejnil svůj jednoznačný postoj na Twitteru.

Délka a podoba plavek nyní nebude nijak regulována. Ženy se mohou koupat nahoře bez, ale i nosit celotělové plavky. Jak na novinku reagují osobnosti Francie? Prezident regionální rady Auvergne-Rhône-Alpes Laurent Wauquiez ve své reakci obvinil Erica Piollea, že se „rozešel se sekularismem a hodnotami republiky“. Prefekt departementu Isère Laurent Prévost zase oznámil, že se obrátí na správní soud v Grenoblu, aby opatření zablokoval. Prefektura se dovolává zásady sekularismu na základě zákona z roku 1905 a také ustanovení zákona z 24. srpna 2021 potvrzující respekt k zásadám republiky. Podle Pierra Justona, právníka specializovaného na otázky sekularismu, však na základě žádného z obou textů nemůže nastat změna rozhodnutí radnice. Některé jeho výroky z rozhovoru pro časopis Marianne zní: „Zákon z roku 1905 o odluce církve od státu, stejně jako zákon z roku 2021 potvrzující principy republiky, nepřicházejí v úvahu, když jednáme o burkini. V prvním případě se neutralita týká státních zaměstnanců, ale nikoli uživatelů veřejných služeb. Zabránilo by se nošení burkin například zaměstnanci městského koupaliště.“ „ Pokud jde o druhý text, bylo by nutné prokázat, že rozhodnutí Érica Piolleho bylo výsledkem činnosti nebezpečných fundamentalistických spolků.“

Kromě sekularismu se ovšem nabízí i otázka hygieny. Čím více organických prvků je v bazénu, tím větší je riziko expozice výparům chlóru, které jsou nebezpečné pro plavce i životní prostředí. Odpůrci burkin v bazénech by tak mohli argumentovat ohrožením veřejné bezpečnosti, hygieny nebo apelovat na obyčejnou slušnost vůči ostatním koupajícím se.

Ilustrační foto: Autor – Myousry6666,  CC BY-SA 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.