Rusko zvýší investice do umělé inteligence

I přes vyšší investice do této oblasti výzkumu a rozvoje země zaostává v soutěži o velmoc umělé inteligence.

Ruský výzkum v oblasti umělé inteligence bude potřebovat o dost větší sumu, než se doposud předpokládalo, napsaly noviny Vědomosti. Objem mimorozpočtových investic, které se plánují získat od průmyslových partnerů do roku 2024, se zvýšil jedenapůlkrát, z 1,4 miliardy na 2,5 miliardy rublů. Finanční podpora, která má být přidělena ze státního rozpočtu, se také zvýšila, ale pouze o 13 %, ze 4,7 mld. rublů na 5,4 mld. rublů.

Podle oficiálních informací vynaloží Rusko celkem na rozvoj umělé inteligence do roku 2024 7,9 miliardy rublů, z toho 2,5 miliardy rublů získá od průmyslových partnerů. Mezi tyto partnery patří společnosti Sber, Gazprom Neft, Yandex, MTS AI, Sibur atd.

Jednou z nejvyhledávanějších technologií v oblasti umělé inteligence jsou multimodální modely, které dokážou současně zpracovávat různá data, například text, obrázky, video a časové řady údajů ze senzorů. Generální ředitel ruské firmy MTS AI Alexander Chanin dodal, že v blízké budoucnosti je možné dosáhnout velkého průlomu v oblasti zpracování přirozeného jazyka. „Gadgety budou chytřejší, začnou s jistotou rozpoznávat obličeje, hlasy, sledovat emoce a diagnostikovat nemoci. Pojišťovny zatím diagnózy od virtuálních asistentů nezohledňují, ale ty často fungují lépe než živý člověk. To je budoucnost,“ dodal Chanin.

O titul velmoci v oblasti umělé inteligence nyní probíhá velmi vážná soutěž. Jak Vědomosti dále uvedly, k nejaktivnějším hráčům patří Čína, USA, Spojené království, Spojené arabské emiráty a země EU. Znamená to například průměrný nárůst objemu investic na trhu o 40 %. Pokud jde o investice do umělé inteligence, Rusko v současné době spíše zaostává. Například Čína vynakládá na umělou inteligenci 350krát více prostředků než Ruská federace. Problémem nejsou zvyšující se náklady na technologie, ale zvyšování investic do technologií – čím více se do nich investuje, tím efektivnější je jejich modernizace a vývoj nových řešení.

Podle ruského vládního analytického centra by měla za rok 2021 umělá inteligence přispět ruské ekonomice více než 300 miliardami rublů. Nejvýraznější nárůst je ve finančním sektoru. Ministerstvo hospodářského rozvoje odhaduje celkovou výši dotací pro tento sektor do roku 2024 na 16,5 miliardy rublů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.