Obnovitelné zdroje pokryly v prvním čtvrtletí letošního roku 50 % německé spotřeby elektřiny

Německo chce bojovat proti klimatické krizi a své velké závislosti na dovozu fosilních paliv urychlením zavádění obnovitelných zdrojů pomocí rozsáhlé revize klíčových energetických právních předpisů.

Clean Energy Wire: Podle zprávy Centra pro výzkum solární energie a vodíku v Bádensku-Württembersku (ZSW) a Německého svazu energetického a vodního průmyslu (BDEW) se v prvním čtvrtletí roku 2022 podílely obnovitelné zdroje energie na spotřebě elektřiny v Německu 50 %, což je přibližně o devět procentních bodů více než ve stejném období loňského roku. Celkem bylo od ledna do března vyrobeno přibližně 73,1 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny z větrné energie, sluneční energie, vodní energie a dalších obnovitelných zdrojů energie. Obnovitelné zdroje byly v prvních dvou měsících roku neobvykle silné. Bouřlivé počasí v únoru vedlo k tomu, že podíl obnovitelných zdrojů činil 62 %. V lednu to bylo 47 %. V březnu bylo méně větru, ale více hodin slunečního svitu, což vedlo k podílu 41 %.

„Nárůst podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny je povzbudivý, ale neměl by zakrýt skutečnost, že expanze větrné a solární energie je v současné době příliš pomalá,“ uvedla vedoucí BDEW Kerstin Andreaeová. „Abychom se rychle stali nezávislými na dovozu energie z Ruska, je naléhavě nutné urychlit expanzi obnovitelných zdrojů energie.“ Andreaeová vyzvala k účinnějšímu plánování a schvalování legislativy, aby bylo možné rychleji realizovat projekty větrných turbín a fotovoltaických elektráren, a také k rozšíření energetické sítě. „Nesmí se stát, že o elektřinu z obnovitelných zdrojů přijdeme, protože nám chybí rozvodné sítě,“ dodala.

V rámci „největší reformy energetické politiky za poslední desetiletí“ koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a svobodných demokratů (FDP) nedávno navrhla pozvednout zavádění větrné a solární energie „na zcela novou úroveň“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.