V Kazachstánu schválili úpravy ústavy země

Bývalý prezident Nazarbajev tak ztrácí titul elbasy (vůdce národa) a ústavní ukotvení svého vlivu v zemi.

Podle údajů kazachstánské Centrální volební komise podpořila většina zúčastněných voličů (77,18 %) prezidentem Kassymem Žomartem Tokajevem navrženou novelu ústavy země, která mimo jiné decentralizuje rozhodovací proces a zbavuje bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva ústavního statusu „vůdce národa“. Celková volební účast dosáhla 68,06 % oprávněných voličů, což znamená, že referendum je platné.

Titul a status „elbasy“ byl zakotven v ústavě Kazachstánu a jednalo se o nástroj, kterým si bývalý letitý prezident země Nazarbajev udržoval vliv na rozhodování. Další část novely brání tomu, aby příbuzní prezidenta mohli zastávat veřejné úřady – jde o jasnou snahu o omezení vlivu Nazarbajevovy rodiny na politiku země, ale také o reakci na lednové násilné protesty. Nazarbajev stál včele středoasijské země v letech 1991 až 2019.

Současný prezident Tokajev popsal referendum o úpravách ústavy jako odklon od dosavadního super-prezidentského typu vládnutí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.